Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Azerbaycan tarafı Fransa'ya, kendisiyle tehdit ve baskı diliyle konuşmanın sonuç vermeyeceğini defalarca ifade etmiştir." dedi.

Fransız tarafının, ülkesinin tek taraflı eylemlerinin iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verdiği yönündeki suçlamalarını reddeden Hacızade, "Ülkemizin Fransa'ya yönelik adımları ve resmi açıklamaları, yalnızca Paris'in yıkıcı faaliyetlerine yanıt niteliğindeydi. Ülkemize yönelik iftira kampanyasına rağmen diyaloğa kapılarımızı her zaman açık tuttuk." ifadelerini kullandı.

Hacızade, Fransa'nın, özellikle son üç buçuk yıldır yaptığı eylemlerle, “Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin egemenlik ve toprak bütünlüğü temelinde normalleştirilmesi çabalarına ciddi şüphe düşürdüğünü ve durumun ağırlaşmasına katkıda bulunduğunu" kaydetti.

Hacızade, "Fransa'nın BM Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği, La Frankofoni ve diğer uluslararası platformlarda Azerbaycan'a karşı defalarca taslak belgeler sunması, bu ülkenin tarafsız arabulucu statüsüne ilişkin iddialarının tamamen asılsızlığını kanıtlamıştır." diye ekledi.

Ayrıca Fransa parlamentosunda Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin sorgulanmasına yol açan karar ve kararların Fransa'daki iktidar partisinin inisiyatifiyle alındığını hatırlatan Hacızade, "Aynı zamanda Fransa'nın Ermenistan'ı silahlandıran ve bölgede militarizmi teşvik eden adımlarının barışa hizmet etmediği de açıkça ortadadır." diye vurguladı.

Dün, Fransa Dışişleri Bakanlığı Paris'in Azerbaycan büyükelçisini istişareler için geri çağırma kararını duyurdu. Bakanlığın bildirisinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu kararı "Azerbaycan'ın son aylarda devam eden eylemlerinin Paris ile Bakü arasındaki ikili ilişkilere zarar vermesi" karşısında aldığı belirtildi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha