Veteriner hekimlerin kamuda yeteri kadar yer almaması ve sağlık çalışanı olarak kabul edilmemesinin önemli bir sorun olduğunu dile getiren Aladağ, bu sorunun yetkililer tarafından çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Veteriner hekimlerin sorun ve sıkıntılarını dil getiren Aladağ, "Veteriner hekimliği, hayvan sağlığı, insan sağlığı, çevre ve gıda sağlığı güvenliği alanlarında kilit rol oynar. Bu döngünün  sağlıklı bir şekilde hayat bulması için ve tüm insanlığın sağlıklı bir yaşam alanına sahip olması için veteriner hekimliğinin hak ettiği değeri elde etmesi ve görmesi gerekir. Tüm canlıların sağlıklı bir hayat sürdürmeleri, kaliteli sağlık hizmetlerine ulaşmaları ve sağlık sorunlarıyla mücadele için veteriner hekimliğin ön planda olması ve sağlık çalışanı olarak kabul edilmesi gerekir. Veteriner hekimlik, bütün hayvanlarda hastalıkların teşhis edilmesi, tedavisinin yapılması ve hastalıkların önlenmesinde çalışan uzman sağlık profesyonelleridir." dedi.

"Veteriner hekimlik çok geniş bir alanı kapsar"

Veteriner hekimliğin geniş bir alanı kapsadığına değine Aladağ,"Hayvan sağlığı, hayvan hastalıklarıyla mücadele, aşılama , kontrol gibi etkili bir alana sahiptir. Alanlar geniş olunca çiftlik hayvanları, mezbahane, gıda kontrollü gibi alanlarda çalışmalar yürütmektedir. Bu alanlarda çalışma yürüten veteriner hekimlerin bazı sorunları da ortaya çıkıyor. Bu sorunların başında veteriner hekimlerin sağlık çalışanı olarak kabul edilmemesidir. Sağlık çalışanı olarak kabul edilmeyen veteriner hekimler büyük problemler yaşamaktadırlar. Bu sıkıntının giderilmesi için yetkililerin bir çalışma yapması lazımdır." ifadelerini kullandı.

"Kamuya alım daha fazla olmalı"

Veteriner hekimlerin kamuda daha fazla yer alması gerektiğine değinen Aladağ, "Veteriner hekimlere kamusal alanda ihtiyaç fazla olmasına rağmen devlet bu alanda bütçeyi kısıtlamaktadır. Veteriner hekimlerin daha fazla miktarda kamuya alınması gerekmektedir. Hayvan sağlığı anlamında ülkenin gelişimi üst sınırda tutması için bu anlamda veteriner hekimlerin yoğun bir şekilde alınması gerekiyor ki bu problem çözülebilsin." şeklinde konuştu.

"Hayvancılık şuan büyük bir problem yaşamaktadır"

Et ve süt fiyatlarındaki artışın durdurulabilmesi için hayvancılığın daha fazla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Aladağ,  "Hayvancılıkla uğraşan insanla geçim sıkıntısı yaşamaktadır. Bu anlamda yetkililer tarafından hayvancılığa gerekli desteğin sağlanması gerekmektedir. Ülkede hayvancılığın çok iyi gelişmesi lazımdır. bazı ülkelerin tek geçim kaynağı hayvancılık olmasına rağmen ileri bir seviyeyi yakalamışladır. Türkiye'de hayvancılık sektöründe iyi bir çalışmayla bu alanda ön plana çıkabilir. Et ve süt ürünlerinde fiyatların sürekli artmasının önüne geçilebilmesi için hayvancılıkla uğraşan vatandaşların desteklenmesi gerekir." dedi.

"Başıboş hayvanlar daha ciddi denetlenmeli"

Başıboş hayvanlarının yerel yönetimler tarafından daha sıkı takibe alınması gerektiğine değinen Aladağ, "Son dönemde özellikle sokak hayvanları sorunu ön plana çıkmaktadır. Bu anlamda saldırgan hayvanlar insanları rahatsız etmektedir. bu anlamda yerel yönetimler ve İl Özel İdare sorumluluğunda olan bu alanda yeteri kadar çalışma yapamamaktadır. Sokak hayvanlarının denetlenmesi, sağlıklı bir ortamın oluşturulması gerekir. bununla birlikte saldırgan hayvanların kontrol edilmesi, aşılanması ve insanları rahatsız etmesi engellenmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha