Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mger Grigoryan başkanlığındaki sınır komisyonları bugün Azerbaycan-Ermenistan sınırında görüştü.

Görüşmede, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırların tespiti konuları ele alınırken, Bağanis, Voskepar, Kirants, Berkaber yerleşkeleri Ermenistan’da, Ermensitan işgali altındaki Azerbaycan köyleri olan Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli Gızılhacılı’nın ise Azerbaycan’a geri iade edilmesi ve sınırların bu güzergâhtan geçmesi konusunda ön anlaşmaya varıldı.

Anlaşmanın maddelerinde, “Bu bölgelerin sınır çizgisinin tanım koordinatları yerel jeodezi ölçümlerine dayanarak belirlenmelidir. Bu işlem, taraflar arasında 15 Mayıs 2024'e kadar ilgili protokol ile belgelenmeli ve onaylanmalıdır. Taraflar sınırın anlaşılan bölgelerinde kendi sınır hizmetlerini aynı anda ve paralel olarak yerleştirmek için, kendi hükümetlerine başvuracaklardır. Ayrıca, süreç tamamlanana kadar protokolde belirtilen sınır hattı bölgelerinin sınır çizgisi çekilmiş sayılacaktır” denildi.

Anlaşmada ayrıca, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki devlet sınırının belirlenmesi için ortak bir komisyon tarafından hazırlanan anlaşma tasarısının 1 Temmuz 2024'e kadar tamamlanması gerektiği belirtildi.

Tarafların sınırlandırma sürecini 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayandıracakları konusunda anlaştığı belirtilen maddelerde, “Aynı zamanda taslak statüde bu temel prensibin oluşturulması konusunda da anlaştılar. Eğer gelecekte Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış ilişkileri kurulmasına yönelik anlaşma aksi yönde ilerlerse, o zaman statünün ilgili paragrafı değiştirilecek ve bu sözleşmedeki ilkeler uygulanacaktır” açıklaması yer aldı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha