Afganistan İslam Emirliği Sanayi ve Ticaret Bakanı Nureddin Azizi, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Herat ilinde Afganistan, Kazakistan ve Türkmenistan'dan gelecek yatırımlarla Kuzey-Güney Asya koridorunun ticaret yollarının kesiştiği noktada bir lojistik merkez inşa edilecek." dedi.

Azizi, Batı Afganistan'daki bu merkez aracılığıyla Rusya'nın Pakistan ve diğer Güney Asya ülkelerine petrol ulaştırabileceğini kaydetti.

Herat ulaşım merkezinden geçen ilk yıllık hidrokarbon trafiğinin 1 milyon tona ulaşabileceğini aktaran Azizi, ayrıca Afganistan'ın iki ülke arasında yüksek irtifalı Wakhan koridoru üzerinden bir ticari ulaşım rotası kurulması konusunda Çin ile görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. Azizi, bunun Çin mallarının Afgan toprakları üzerinden İran'a taşınmasında kullanılabileceğini söyledi.

Afganistan, Kazakistan ve Türkmenistan arasında geçen hafta Kabil'de altı ay süren ortak istişarelerin ardından yapılan müzakerelerde bu merkezin inşasına ilişkin anlaşmalara varılmıştı. İki ay içinde taraflar bir anlaşma taslağı hazırlayacak. (İLKHA)

Kaynak: ilkha