Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla valilik himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl ‘Çocuklar okusun diye' temasıyla 9’uncusu düzenlenen kitap fuarı, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda kurulan alanda düzenlenen törenle ziyaretçilere açıldı.

Fuarın açılış törenine Vali Kemal Kızılkaya, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, Kurum müdür ve amirleri, yazarlar, bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanları, yayın evleri temsilcileri ve çok sayıda kitapsever katıldı.

17-23 Nisan tarihlerinde düzenlenecek fuara 57 yazar ve 66 yayınevi katılacak.  "İstikrarlı bir şekilde bölgemizde sürdürülen, en prestijli kitap fuarı olarak da bilinen "9'uncu Geleneksel Siirt Kitap Fuarı" bugün büyük bir coşku ve heyecan ile kapılarını kitapseverlerle buluşturduğunu ifade eden Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, "Yüzyıllar Boyu Oku" sloganıyla 11 Aralık 2023 tarihinde Siirt'te başlattığımız 8. kitap fuarımızın yeni bir sloganla ve mottosuyla devamını izliyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın ve gençlerimizin kitaba olan sevgisini artıran bu organizasyon, ülkemizin yarınları adına hepimize umut vermektedir. Okuyan bir neslin aydınlık yarınları müjdelediği muhakkaktır. Dolayısıyla Siirt Kitap Fuarı, şehrimizde yeni yazarların ve şairlerin ortaya çıkmasına kapı aralayacak bir organizasyondur. Bu vesileyle tüm kitapseverleri, 7 gün boyunca devam edecek bu kültür ve edebiyat şölenine davet ediyoruz." dedi.

"Kitap okumak hakikate bir yolculuktur"

"İlk kitap fuarı düzenlendiğinde Siirt'te çok vahim bir olayın hemen akabinde gerçekleştiğini hatırlıyorum." diyen Cumhurbaşkanı Eski Başdanışmanı Yasin Aktay, "6-8 Ekim'de yaşanan ve çok üzücü olan kütüphane yangınının ardından kitap fuarı açılması gerçekleşti. Gördük ki o günden itibaren Siirtli kardeşlerimiz kitabı daha çok sevmeye başladılar." ifadelerini kullandı.

Aktay, "Kitabı sadece el üstünde tutmakla kalmamışlar, hayatlarının parçası haline getirmişlerdir. Kendi çocukluğumdan hatırlıyorum, kitaba ulaşmak çok zordu. Halk kütüphanesinde mesai yapmak zorunda kalıyorduk. Kitabı orada okuyup eve dönüyorduk. Kitabı almak büyük bir bürokratik işlemdi. Kitap pahalıydı ve kitaba ayıracak fazla paramız da yoktu. İlk kitap fuarı düzenlendiğinde Siirt'te çok vahim bir olayın hemen akabinde gerçekleştiğini hatırlıyorum. Siirt'te 6-7 Ekim olarak bilinen ve hiç hatırlamak istemediğimiz toplumsal olaylar olmuştu. Benim kitap okumayı sevdiğim kütüphanem yıkılmıştı ve kitap okuması gereken yaşta olan çocuklara yaktırılmıştı. Yakılan kütüphanenin ardından kitap fuarı açılması gerçekleşti. Gördük ki o günden itibaren Siirtli kardeşlerimiz kitabı daha çok sevmeye başladılar. Kitap okumak, hakikate bir yolculuktur. Aynı zamanda kendimizi değiştirmeye dönük bir risk almaktır." diye konuştu.

"Cebinize telefon taşımayın, kitap taşıyın"

Günümüz gençlerinin kitaba ulaşma noktasında bir sıkıntı yaşamadığını ifade eden Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "İleride adam olmak, bu millete, dünyaya yararlı olmak istiyorsanız cebinizdeki telefondan uzak durun. Sakın kitapları telefondan okumayın, gidin kitapları görün, dokunun. Kitap, kutsal bir şeydir. Allah, Celle Celaluhu, isteseydi peygamberine zaten vahiy indirirdi, o da anlatırdı. Ama bir kitap, Kur'an'ı gönderdi ki biz okuyalım, ona göre hayatımızı tanzim edelim. Eğer bugün Müslümanlar olarak kitaba sarılırsak Amerika'nın, Rusya'nın ve katil israil'in elinden kurtuluruz. Ama kitaba değil de cebimizdeki mikroba bakarsak bizi yoldan çıkarır. Gençler, size söylüyorum: Cebinize telefon taşımayın, kitap taşıyın.' çağrısında bulundu."

Siirt Kitap Fuarı, 7 gün boyunca şehirdeki kültür ve edebiyat tutkunlarını ağırlamaya devam edecek. (İLKHA)

Kaynak: ilkha