Görüşmede Sudani ve Austin, ABD askerlerinin Irak'taki misyonunun sona erdirilmesi konusunu ele aldı.

Irak'ın güvenlik birimlerinin, ABD askerlerinin görevlerini yerine getirmek üzere yüksek düzeyde hazır olduklarını vurgulayan Sudani, "askeri durumu, DAİŞ risklerini ve güvenlik güçlerinin kabiliyetlerini değerlendirmek üzere bir komite kurulduğunu ve takvim için anlaştıklarını" belirtti.

Sudani "ilgili komite, Irak Anayasası ve stratejik anlaşma uyarınca ikili işbirliği için temmuz ayında ikinci toplantısını yapacak" dedi.

Irak Başbakanı es-Sudani, ABD Başkanı Joe Biden ile de bir araya geldi. İkili, ülkeleri arasındaki ilişkiler ve Ortadoğu'daki meseleleri görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre "Sudani ve ABD Başkanı Joe Biden ABD askerlerinin Irak'taki misyonunun ne zaman ve nasıl sona ereceğini belirlemek üzere çeşitli faktörleri gözden geçirdi ve ABD ile Irak arasındaki stratejik çerçeve anlaşmasına uygun olarak kalıcı ikili güvenlik ortaklığına düzenli bir şekilde geçeceklerini" kaydetti.

Irak Parlamentosu, 2020 yılı başlarında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınlarında ABD saldırısında katledilmesinin ardından, hükümeti yabancı güçleri ülkeden çıkarmak ve ABD ile yapılan güvenlik anlaşmasını iptal etmekle yükümlü kılan bir karar almıştı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha