Ramazan ayının müjdecisi kabul edilen Berat Kandili, yarın idrak edilecek.

Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Osman Döger, Berat Kandili dolayısıyla İLKHA muhabirine açıklamada bulundu.

Berat gecesinin diğer mübarek gecelerde olduğu gibi Allah'ın rahmetinin, mağfiretinin, lütfunun çok bol bir şekilde yağdığı bir gece olduğunu ifade eden Döger, bu gecenin kulluğun acziyetini idrak ederek Cenab-ı Allah’ın azametine sığınmanın vakti olduğunu vurguladı.

Döger, Gazze'de yaşananlar izlendiğinde sadece ızdırap çeken, hayıflanan bir Müslüman modeli ortaya çıktığını söylerek Berat gecesinde çokça Müslümanın kendisine ve Gazzeli Müslümanlara dua edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Döger, kendi yerinde eleştiren Müslüman olmaktan çıkıp cihad eden, İslam ahkamının yeryüzüne hakim olması için mücadele eden Müslüman olmak için Allah’a dua edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Cenab-ı Allah katında beraat etmek, temize çıkmak demektir"

Döger, "Berat, kelime anlamı olarak borçtan, hastalıktan sorumluluktan, herhangi bir yükümlülükten kurtulmak demektir. Tabii din dilinde yani İslam'da manası ise hatalardan, günahlardan, noksanlıklardan arınmak; Cenab-ı Allah‘ın affına, rahmetine nail olmak, Cenab-ı Allah katında beraat etmek, temize çıkmak demektir. Berat bu anlama geliyor. Tabii Hazreti Peygamberimiz (sallallahu aleyhi sellem) hadisi şeriflerinde bu gecenin yani Şaban-Şerif ayinin 14. gününü 15. gününe bağlayan gecenin mübarek bir gece olduğu bizleri bildiriliyor. Hazreti Peygamber (sav) üç ayların içerisinde ibadetlerini arttırdı, özellikle Şaban ayında arttırırdı. Şaban ayinin içerisinde de Hazreti peygamber Berat ayını bizlere özellikle o geceyi ihya etmemiz noktasında bizlere mesajları var." dedi.

"Bu geceler ümmet için kurtuluş geceleridir"

Osman Döger

Berat gecesi gibi mübarek gecelerin kararan kalplerin aydınlatan geceler olduğunu vurgulayan Döger, "Bu gece Cenabı Allah'ın rahmetinin, mağfiretinin, lütfunun çok bol bir şekilde üzerimize yağdığı bir gece. Sadece Berat gecesi değil aslında elhamdülillah Miraç gecesi var, Kadir gecemiz inşallah idrak ederiz. Bu gibi geceler aslında karanlık bir geceyi düşünün, karanlık bir gecede yıldızların gökyüzünü aydınlatması gibi bu gecelerde kararan gönüllerimizi, kararan kalplerimizi aydınlatan gecelerdir. Bu mübarek geceler beraat gecesi kendimize gelmeli, kendimize hesaba çekmenin, kulluğun acziyetini idrak ederek uluviyetin Cenabı Allah’ın azametine sığınmanın vaktidir. Bu geceler ümmet için kurtuluş geceleridir." diye konuştu.

"Muhasebe olmadan mücahade olmuyor; mücahade olmadan da ibadet olmuyor"

Berat gecesinde Müslümanın kendisini hesaba çekmesi gerektiğini söyleyen Döger, şöyle devam etti:

"Hazreti Peygamber'in (sav) hadislerine baktığımız zaman Berat gecesinde de diğer gecelerde de hususen yapmamız gereken bir ibadet yok aslında. Bu gecelerde ne yapabiliriz, Berat gecesinde ne yapabiliriz; ilk önce kendimizi bir hesaba çekebiliriz, muhasebe yapmalıyız. Muhasebe olmadan mücahade olmuyor; mücahade olmadan da ibadet olmuyor. İlk önce kendimizi hesaba çekeceğiz, kulluğumuzu hesaba çekeceğiz. Cenabı Allah'a inandığımızı iddia ediyoruz, acaba onun emir ve tavsiyelerini hayatımıza uyguluyor muyuz, Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi vesellem'e tabi olduk, peygamber olarak kabul ettik, onun sünnetine uyuyor muyuz? Tabiri caiz ise başımızı iki elimizin arasına alacağız, kendimize soracağız; 'ben cehennemden korkuyorum ama beni cehennem azabından kurtaracak ameller işliyor muyum, cennete girmek istiyorum herkes cennete girmek ister ama cenneti bana kazandıracak ameller işliyor muyum, bir gün bir yetimin başına okşadım mı, bir kimseye iyilik yaptım mı' şeklinde kendimizi hesaba çekmemiz gerek. Bu gece özellikle kendimizi hesaba çekmemiz gereken bir gece. Kur’an-ı Kerim’e baktığımız zaman Kur’an Kerim’de şöyle bir ayet var, aslında bunu hayatımıza, zihnimize kazımamız gereken bir ayet. Kur’an-ı Kerim’de 'Ala Basiretin' ayeti var; bilinçli bir şekilde Allah’a ibadet etmek. Muhasebe dediğimiz ve aslında bir anlamda meşruiyetini de buradan alıyor. Müslüman ibadetinin 'Ala Basiretin' ayetinde ifade edildiği üzere bilinçli bir şekilde ibadetini yapacak."

"Müslüman ne zulüm eder ne de bir başkasının kendisine zulmetmesine müsade eder"

Berat gecesinde Müslümanın hem kendisine hem de Gazze'ye dua etmesi gerektiğini dile getiren Döger, "Günümüzde malumunuz bir Gazze meselesi var. Sadece Gazze değil Müslümanların yaşadığı bütün coğrafya, İslam coğrafyası kan ve gözyaşı içerisinde. Nerede Müslüman varsa orada kan var, orada gözyaşı var. Müslümanlar olarak mazlum konumundayız, oysa bizim dinimiz Müslümanlara şöyle bir öğüt, tavsiye verir; 'Müslüman ne zulüm eder ne de bir başkasının kendisine zulmetmesine müsade eder.' Müslüman adalet üzere yaşar, adaleti hayatına tatbik eder. Adaletten hiçbir zaman taviz vermez. Günümüzde şöyle bir Müslüman profili ortaya çıktı; televizyonlarda, internette özellikle Gazze'de 7 Ekim’den bu yana hatta 7 Ekim de değil malumunuz 1917’den bu yana daha da geriye getirebiliriz ciddi bir soykırım var. Bunları internette, televizyonlarda izlediğimiz zaman sadece ızdırap çeken, hayıflanan bir Müslüman modeli ortaya çıktı. Böyle bir Müslüman modeli var. Özellikle bu gece kendimize dua edelim. Bunu özellikle söylüyorum, ifade ediyorum, üstüne basarak altını çizerek söylüyorum, Rabbimize dua edelim; kendimiz için dua edelim, Gazzeli kardeşlerimiz için dua edelim. Sadece hayıflanan, ızdırap çeken, kendi yerinde eleştiren Müslüman olmaktan çıkıp Müzzemmil Suresinde ifade edildiği gibi kıyam eden, cihad eden İslam ahkamının yeryüzüne hakim olması için Allah‘ın kanunlarının yeryüzüne hakim olması için mücadele eden Müslüman olmak için Cenabı Allah’a dua edelim. Hiçbir zaman duayı elimizden bırakmayalım." şeklinde konuştu.

Döger, diğer kandil gecelerinde olduğu gibi Berat Kandili'nde de müftülüklere bağlı tüm cami ve Kur'an kurslarında programların yapılacağını ifade ederek ana programın ise Mevlâna Camii'nde gerçekleştirileceğini aktardı.

Döger, tüm vatandaşları ailesiyle birlikte camilere davet etti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha