Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Çevre Sağlığı Birim Sorumlusu Dr. Selman Yürek, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Son 10 yılda ülkemizde hiçbir sıtma vakasının bildirilmediğini ancak geçen yıl Siirt'te yurtdışından dönen bir vatandaşta hastalığın tespit edildiğini belirten Dr. Yürek, hastalığın ülkemizde nadir görülse de riskin tamamen ortadan kalkmadığını vurguladı.

Özellikle yurt dışına seyahat edecek vatandaşlara yönelik önerilerde bulunan Dr. Yürek, "Aşılarını yaptırmaları, uzun kollu ve kapalı kıyafetler giymeleri, kapalı ortamlarda bulunmaları ve hekimlerin önerdiği sıtma koruyucu ilaçları düzenli olarak kullanmaları önemlidir. Ayrıca, sinek kovucu spreyler de önlem amaçlı kullanılabilir." ifadelerini kullandı.

"Sıtma; titreme, ateş ve terleme ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır"

Dr. Selman Yürek

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Çevre sağlığı Birim Sorumlusu Dr. Selman Yürek, "Sıtma hastalığı, bakanlığın çalışmaları sonucu son 10 yıl içerisinde Türki'ye de hiçbir vakaya rastlanmadı. Sadece Siirt'te geçen yıl yurtdışına çıkan bir vatandaşta tespit edildi. Sıtma, plazmodium adı verilen parazitlere enfekte olmuş dişi sivrisineklerin sokması ile bulaşan, titreme, ateş ve terleme ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle bataklık ve sıcak iklimlerde, Afrika ülkeleri, Orta ve Doğu Amerika ülkelerinde görülen bir hastalıktır." dedi.

"Özellikle yurt dışına seyahat edecek vatandaşlar için aşılarını yaptırmaları önemlidir"

Bakanlığın koordinasyonunda gerçekleştirilen ilaçlamalar ve sağlık çalışanlarına dağıtılan ilaçlar sayesinde sıtma vakalarının kontrol altına alındığını ve son 10 yılda ülkemizde hiç sıtma vakasının bildirilmediğini ifade ede Yürek, sıtmadan korunmak için şu önerilerde bulundu:

"Özellikle yurt dışına seyahat edecek vatandaşlar için aşılarını yaptırmaları önemlidir. Afrika veya Orta ve Güney Amerika gibi bölgelere seyahat edenler, uzun kollu ve kapalı kıyafetler tercih edebilirler. Ayrıca, kapalı ortamlarda bulunmaları da faydalı olabilir. Hekimler tarafından önerilen sıtma koruyucu ilaçları düzenli olarak almak, hastalıktan korunmada etkili olacaktır. Ek olarak, eczanelerden temin edilebilecek sinek kovucu spreylerden de faydalanabilirler." bilgisini paylaştı.

"Sıtma hastalığı erken müdahale edilmediğinde ölümcül bir hastalığa dönüşebilir"

Sıtma hastalığının erken müdahale edilmediğinde ölümcül bir hastalığa dönüşebileceğine dikkat çeken Yürek, "Basit şekilde anlatmak gerekirse, hastalığın yayılması, paraziti taşıyan sivrisineğin kan emerken sporozoit adı verilen yapılar aracılığıyla bu paraziti kan dolaşımına aktarmasıyla başlar. Bu sporozoitler insanlarda doğrudan karaciğere saldırır ve hücreleri hızlı bir şekilde enfekte etmeye başlar. Karaciğerde belirli bir erginliğe ulaşan bu yapılar, daha sonrasında tekrar kan dolaşımına katılarak bu sefer de alyuvar adı verilen kan hücrelerini enfekte etmeye başlar. Bu sırada, sıtma hastalığının belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Ortaya çıkan bu belirtiler, insan kanında sıtma hastalığına sebep olan parazitin hem erkek hem de dişi olarak insan vücuduna yerleştiğini gösterir. Bu durum da parazitin insan vücuduna yerleşerek burada üremeye başladığı anlamına gelir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha