Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, "Ukrayna daha fazla bekleyemez. Hava savunmasına, mühimmata ve yardıma derhal ihtiyacı var." dedi.

Ukrayna'nın desteklerine ihtiyaç duyduğunu belirten Stoltenberg, NATO'nun aktif olarak Ukrayna'ya güvenilir ve öngörülebilir güvenlik desteği sağlamak için çalıştığını kaydetti.

Stoltenberg, geçen hafta Finlandiya'nın Kiev ile imzaladığı 10 yıllık güvenlik anlaşmasını da memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in üyelikleri dahil genel olarak NATO'nun komuta yapısında yeni bir adaptasyon süreci başlattıklarını, bu kapsamda farklı komuta bileşenleri olacağını ve Kuzey bölgesi dahil Avrupa'nın farklı bölgelerinde yer alacaklarını dile getirdi.

Finlandiya'nın 4 Nisan 2023'te NATO'ya üye olduğunu hatırlatan Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb da "Genel Sekreter ile yaptığımız görüşmede, İttifakın Rusya ile olan sınırını iki katına çıkardığı gerçeğini vurguladım. İttifakın bir numaralı güvenlik tehdidi olarak Rusya'yı tanımlaması halinde, Finlandiya olarak İttifaka karşı sorumluluğumuzun tamamen farkına varacağız. Cumhurbaşkanı olarak benim ve Finlandiya olarak bizim amacımız NATO'da sadık, yapıcı ve sorumlu bir ortak olmaktır." dedi.

Stubb, Finlandiya'nın ordusunun büyüklüğü itibarıyla NATO'nun orta büyüklükteki ülkelerinden biri sayılabileceğini, askeri eğitimden geçmiş 900 bin erkek ve kadın ile savaş zamanında 280 bin kişiyi seferber etme kapasitesine sahip, İttifak içerisinde kara, hava ve deniz olmak üzere uzun menzilli füzelere sahip bir ülke ve Polonya ile birlikte en büyük topçu gücü olduklarını ifade etti.

Stubb, Avrupa'nın da Ukrayna'ya desteğini sürdürmesi gerektiğini ve savaşın Avrupa topraklarına taşınmamasının yolunun da Ukrayna'yı desteklemekten geçtiğini kaydetti.

Finlandiya'nın Ukrayna'ya 23. yardım paketini açıkladığına ve 2 milyar doları askeri, 900 milyon doları ise insani olmak üzere Ukrayna'ya 2,9 milyar dolarlık yardımda bulunduklarına işaret eden Stubb, Ukrayna'ya son olarak hava savunma ve ağır mühimmat desteği verdiklerini ifade etti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha