Bir ay içerisinde defalarca kırmızı et fiyatlarının arttığını aktaran kasaplar, et fiyatlarındaki artışlara anlam veremediklerini ifade ettiler.

Et fiyatlarındaki artışın, yanlış kişilere destek verilmesinden kaynaklandığını belirten kasaplardan Yüksel Doğan, yetkililerin bu soruna ivedi bir şekilde çözüm getirmesi gerektiğini kaydetti.

"Piyasa ve vatandaşın alım gücü belli"

Piyasada fiyatların çok yüksek olduğunu belirten Doğan, "Bir ayın içerisinde et fiyatlarına 4-5 defa zam geldi. Bu da vatandaşın almasında sorun oluyor. Piyasa ve vatandaşın alım gücü belli. Bundan dolayı piyasada durgunluk ve sıkıntı var. Umudumuz piyasanın iyi olmasıdır. Fiyatların yükselmesi nereye kadar gider buna bir dur denilmesi lazım. Fiyat yüksek olduğu zaman ister istemez alım gücü düşüyor. Bu da esnafa yansıyor." dedi.

Doğan, "Şu anda gelen eti yağsız ve yağlı diye ayırıyoruz. Kırşehir bölgesinde yağsız ete şu anda 450 civarında kesiliyor. Ankara bölgesinde 360-380 civarında kesiliyor yağlı. Maliyete vurduğun aman aşağı yukarı bize 500 liraya maliyeti var. 525-550 lira kar oranımız var. Para kazanma olayı yok." ifadelerine yer verdi.

"Destek alıp bu piyasaya harcayanların sayısı azdır"

Et fiyatlarının yüksek olmasının sebeplerine değinen Doğan, "Girdi maliyetleri ve üretimin fazla olmaması fiyatları yükseltiyor. Piyasada herkes birbirini bahane ediyor. Hayvancılık yapan arkadaşlar saman yem pahalı diyorlar. Yemciye soruyorsun mazot gübre pahalı diyor. Herkes birbiriyle bağlantılı. Ama buna bir çözüm olması lazım. Çiftçiye ve besicilere biraz daha destek verilmesi lazım. Verilen destekler de denetlenmesi lazım. Bu iş ile ilgilenmeyen çoğu vatandaş devletten kredi alıyor başka yerlere parayı harcıyor. Destek alıp bu piyasaya harcayanların sayısı azdır. Bunların tespit edilmesi lazım. Gerçek anlamda bu işi yapanlara yardımcı olmak lazım. Öbürlerine de destek verilmemesi lazım." şeklinde belirtti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha