Politico gazetesindeki bir makaleye göre AB ülkelerinin İran'a yönelik yeni yaptırımlar da dahil olmak üzere Orta Doğu'daki çatışmaya ilişkin tutumu, ABD'nin aksine bölgedeki durumu etkileyemez.

Gazete, Avrupa Birliği İran'a hangi kısıtlamaları getirmeye karar verirse versin, işgal başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gözünde "tüm bunların hiçbir ağırlığı olmadığını" belirtti.

"İran'a doğrudan saldırı sorunu ortaya çıktığında" belirleyici faktörün, işgalci "israilin güvenliğinin ana garantörü olan ve zaten bir saldırıyı desteklemeyeceğini açıklayan Washington'un bakış açısı olacağını" belirten gazete, herhangi bir Avrupa ülkesinin işgal rejimi üzerinde çok az etkisi olduğunu kaydetti. Gazete, sınırlı etkisi olabilecek tek Avrupa ülkesinin ise işgale, iran misillemesini püskürtmeye yardım eden Fransa'nın olabileceğini belirtti.

Ancak gazeteye göre bu bile İran'ı hiçbir şekilde etkileyemeyecek çünkü Tahran "Batılı yasaklarla nasıl başa çıkacağını bildiğini" zaten kanıtlamış durumda. Gazete, Avrupa yaptırımlarının "kaderi belirleyecek bir önemden ziyade sembolik bir önem taşıyacağını" vurguladı.

Önceki gün, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dış politika servisinin İran'a yönelik yaptırımların genişletilmesi konusunda çalışmaya başladığını söyledi. Ayrıca Avrupa Birliği'nin şu anda İran Silahlı Kuvvetlerinin elit birimleri olan Devrim Muhafızları Teşkilatı'nı (IRGC) terör örgütü olarak tanıma durumuna sahip olmadığına dikkat çekti.

Daha önce işgal rejimi Dışişleri Bakanı Israel Katz, Avrupa Birliği'ne Devrim Muhafızları'nı "terör örgütü" olarak tanıması ve "İran'a derhal yaptırım uygulaması" çağrısında bulunmuştu.

13 Nisan akşamı İran, işgal rejimine yönelik insansız hava araçları ve füzeler fırlattı ve bunu, Şam'daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne saldırı da dahil olmak üzere "çok sayıda suça" yanıt olarak gerçekleştiğini bildirdi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha