Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gazze'ye yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkacak olan filoyla ilgili Tuzla Tersanesi'nde bulunan Akdeniz Gemisi'nde basın açıklaması düzenledi.

Basın toplantısına, Us Boat to Gaza’dan Ann Wright ve Huwaida Araf, Canada Boat to Gaza’dan Wendy Goldsmith, FFC Norway’den Torstein Dahle, ICBSG‘den Zaher Biravi, FFC’den Zohar Chamberlain Regev, MSF’den Carlos Trotta, Malesia My Care’den Fauziah Mohd Hasan, USA Pink Code’dan Medea Benjamin, USA National Lawyer’dan Suzanne Adley ve diğer sivil toplum kuruluşlarından aktivistlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası basından çok sayıda gazeteci katıldı.

Açıklamaların ardından Gazze'ye gidecek gönüllüleri taşıyacak 7 katlı gemi basın mensuplarına açılarak, gemi ve bölümleri hakkında bilgi verildi.

"Çağrımız bölgede ateşkesin sağlanması"

Koalisyon Üyelerinden Malezyalı Doktor Fauziah Mohd Hasan, işgal rejiminin politikalarının kuruluşundan bu yana; kadınların, çocukların ve sivillerin öldürülmesi üzerine kurulu olduğunu belirterek, "Bugün özgürlük filosu, çok sayıda ülkeden yüzlerce ismin katılımıyla, beraberinde binlerce ton insani yardımı tekrardan yola çıkarmak için hazırlanıyor. Ve bu misyon içerisinde en önemli çağrı bölgede ateşkesin sağlanmasıdır." dedi.

"Yardımlar Gazze’ye güvenli bir şekilde geçirilmeli"

Norveçli siyasetçi Torstein Dahle, "6 aydan bu yana bölgede devam eden soykırım ve katliamdan sonra Gazze’ye insani yardımın ulaştırılması gerekmektedir. Biz bir sivil hareket olarak hükümetlerden bağımsız bir şekilde özellikle Türk hükümetinin burada yaptığı işlere çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'de dâhil olmak üzere bütün devletlerin, uluslararası ceza mahkemesinin kararına binaen yardımları bölgeye güvenli bir şekilde geçirmeleri ve bölgede güvenli bir şekilde ateşkes sağlamaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"Filo, milyonlarca insanın desteğiyle yola çıkmaya hazırlandı"

Filistin asıllı Amerikalı avukat Huwaida Araf, "Hükümetimizin şimdiye dek hiçbir şey yapmamasından, üstelik İsrail’le iş birliği içerisinde olmasında dolayı öfkeliyiz. Özgürlük Filosu Hareketi özellikle son 6 aydan bu yana Gazze'de yaşanan katliama karşı kalınan bu sessiz tutumdan dolayı milyonlarca insanın desteğiyle bu yola çıkmaya hazırlandı. Filistin halkının bilmesini istiyorum ki yalnız değilsiniz." diye konuştu.

Albay iken ABD'nin Irak'ı işgali sürecinde ordudan istifa eden ABD'li aktivist Ann Wright geminin ne zaman harekete geçeceği ile ilgili sorulan soruya, "Hazırlıklar devam ediyor, çok yakın bir tarihte hareket tarihi ile alakalı kamuoyuna bilgilendirme yapacağız." cevabını verdi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha