İslam dininin ilim ve öğrenme dini olduğunu kaydeden Haliloğlu, sürekli yeni bir şeyler öğrenme gayretinde olunması gerektiğini de dile getirdi.

Müftü Haliloğlu okumanın önemine değinerek, "İslam programı ve hedefi, alemlerin Rabbi tarafından tayin ve tesvir edilmiş cihanşümul bir eğitim nizamıdır. Kur'an-ı Kerim; 'Oku. Seni yaratan Rabbinin adıyla oku.' diye başlar. Burada okumaktan bahseder ama bu okuma öncelikle Allah'a inanarak, Allah'a sığınarak hareket noktası Allah olan bir okumadır. Kur'an-ı Kerim'de en çok geçen kelime Lafzatullah'dır. Yani Allah'ın isimleridir. Burada tevhit inancına vurgu yapılır."  dedi.

'De ki, bilenler ile bilmeyenler, hiç bir olur mu?'

Bilgi sahibi olan kişilerin daha ön planda yer aldığına değinen Haliloğlu, "Lafzatullah'tan sonra Kur'an-ı Kerim'de en çok geçen kelime ilim ve ilim anlamına gelen kelimelerdir. Bu da İslam'ın ilme, öğrenmeye, okumaya verdiği önemi göstermesi bakımından son derece önemlidir. Sevgililer sevgili Hazreti Muhammed, (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde  ilk önemli icraatları arasında insanların okumasını, öğrenmesini sağlamıştır. Bedir savaşında esir alınan kişilerin her birinin on Müslümana okuma, yazma öğretmesi suretiyle serbest bırakmıştır. O devir için okumaya, yazmaya, öğrenmeye verdiği önem açısından son derece önemlidir. Kur'an-ı Kerim 'Karanlık ve aydınlık bir olur mu?' der. Burada aydınlığın önemli olduğuna değinilir. Kur'an-ı Kerim, 'De ki, bilenler ile bilmeyenler, hiç bir olur mu?' aslında bu sorunun cevabı içinde gizlidir. Yani bilenler üstündür. diye ifade edilir." ifadelerini kullandı.

"Çocuk ve gençlerimize bu noktada örnek olmamız lazımdır"

Okumak ve öğrenmek noktasında örnek olmak gerektiğini dile getiren Haliloğlu, "Bizim dinimizin okumaya, öğrenmeye, bilgi sahibi olmaya verdiği değerle ilgili daha pek çok şey söyleyebiliriz. Buhari, hadis kitabını tertip ederken önce vahyin nasıl başladığını anlatır sonra iman bahsi vardır ve ilimle devam eder. Bu,öğrenmeye verilen değer açısından son derece önemlidir. Biz öğrenmeliyiz. Peygamberlerin üzerinde durduğu temel konulardan biri insanların cehaletle mücadele etmesini sağlamak ve ilim sahibi olmasını sağlamaktır. Zaten insanın kendine kaşı görevleri arasında da öğrenmesi, bilgi sahibi olması, batıl inanç, hurafe; yalan, yanlış bilgelerden arınarak doğru bilgiye ulaşması önemlidir. Bu bakımdan her birimiz çaba sarf etmeliyiz. 'Beşikten mezara kadar ilim öğrenin.' denilir. Biz böyle bir dinin mensubuyuz. Bizim bilgi dağarcığımızı genişletmemiz, doğru bilgiye sahip olmamız, dünyamızı ve ahiretimizi mamur etmemiz için okumamız, öğrenmemiz çocuk ve gençlerimize bu noktada örnek olmamız lazımdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha