Küba Dışişleri Bakanlığı ABD departmanı Müdür Yardımcısı Tablada, dün Havana'da düzenlediği basın toplantısında, Küba ve ABD arasında Washington'da göç konusunda yapılacak yeni tur görüşmelerde Küba heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Carlos Fernandez, ABD heyetine ise Batı Yarımküre İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Eric Jacobstein'ın başkanlık edeceğini açıkladı.

Tablada, Biden yönetimi ve ondan önce de Trump tarafından uygulanan abluka ve baskı politikasının, "göç senaryosundaki en önemli konuyu oluşturması" nedeniyle Küba heyetinin görüşeceği başlıkların başında yer alacağına dikkat çekti.

Küba Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Havana'da açık bir ABD konsolosluğu varken, yaşlılar da dahil olmak üzere insanları bu tür bir vizeye başvurmak için üçüncü bir ülkeye seyahat etmeye zorlamanın hiçbir gerekçesi yok" dedi.

Tablada, 2023 yılında ABD tarafından uygulanan tüm göç tedbirlerinin Küba göçünün temel nedenlerini hafifletmede başarısız olduğunu doğrularken, "Karayip adasına yönelik düşmanca eylemleri ve politikaları, haksız bir abluka uygulaması ve Küba'yı ABD'nin terörizmin devlet sponsorları listesine yerleştirmesi nedeniyle ülkesinden kuzey komşusuna yönelik yasadışı göçten" ABD yönetimini sorumlu tuttu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha