Gürcistan'da parlamentonun, "fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngören tasarısı, muhalifler tarafından Salı akşamından bu yana protesto ediliyor.

Rus medyasında TASS'a göre tasarı karşıtlarının Tiflis'te parlamento binası yakınında gerçekleştirdiği protestolar sona ererken küçük bir grup Rustaveli Bulvarı'ndaki parlamento binasının önünde durmaya devam etti.

Polis, bu göstericileri de uyararak alandan ayrılmaları ve temizlik çalışmalarının yapılacağını bildirdi.

Mitingin sona ermesinden önce, özel kuvvetler, 9 Nisan ve Chichinadze sokaklarında yoğunlaşan ve parlamentonun servis girişlerinin kapılarına barikatlar kuran protestocuları geri püskürttü.

Kolluk kuvvetleri protestolar boyunca en az 63 kişiyi gözaltına aldı. Protestolarda ayrıca en az 7 polis de yaralandı.

Gürcistan parlamentosu çarşamba günü yapılan ikinci okumada, “Dış Nüfuzun Şeffaflığı Hakkında” yasa tasarısını destekledi.

Ülkenin Cumhurbaşkanı Salome Zurabishvili, muhalefet ve Batılı diplomatlar ise tasarının, "Rusya'nın talimatıyla hazırlandığı" iddiasıyla karşı çıkar iptal edilmesini istiyor.

15 Nisan'dan bu yana muhalefet ve sivil aktivistler tasarıya karşı Tiflis'te mitingler düzenliyor.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin, ilk olarak Mart 2023'te sunduğu "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor.

Gösterilerin büyümesi üzerine Gürcü Hayali Partisi, parlamentoda ön onay alan yasa tasarısını geri çekmişti.

ABD'nin Gürcistan'daki Büyükelçiliği de bugün yaptığı açıklamayla "Rusya'nın desteklediği" iddia edilen tasarıyı eleştirdi. Büyükelçilik, iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin çıkarmayı planladığı yabancı ajanlara ilişkin yasa ve Gürcü yetkililerin Batı karşıtı söylemlerinin, "ülkeyi tehlikeli bir yola sürüklediğini" ileri sürdü.

Büyükelçilik, Gürcistan hükümetinin açıklama ve eylemlerinin "demokratik değerlere uymadığını ve ülkenin AB ve NATO entegrasyonuna zarar verdiğini" savundu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha