BM Güvenlik Konseyi'ne, BM Genel Kurulu'nun Filistin'i tam üye olarak kabul etmesini öneren kısa bir karar taslağı sunuldu .

Kararın yarın yerel saatle 15.00'te oylanması bekleniyor.

Daha önce, ülkesi Nisan ayında Güvenlik Konseyi başkanlığını yürüten Malta'nın BM daimi temsilcisi Vanessa Frazier, BM Güvenlik Konseyi komitesinin yeni üyelerin kabulüne ilişkin kapalı toplantısına katılanların Filistin'in uluslararası örgüte katılımı konusunda bir anlaşmaya varamadıklarını söylemişti.

Filistin Devleti şu an, BM'de daimi gözlemci statüsüne sahip. 2011 yılında Filistin yetkilileri dünya örgütüne tam üyelik başvurusunda bulunmuş ancak daha sonra Filistin bir süre daimi gözlemci olarak kalmaya karar vermişti. Filistin yetkilileri, Nisan ayında Güvenlik Konseyi'ne, BM'ye tam üye olarak katılma başvurusunun yeniden değerlendirilmesi talebiyle bir mektup gönderdi.

Bir ülkenin BM'ye üyeliğe kabul edilmesi süreci, Güvenlik Konseyi'nin tavsiyesi üzerine Genel Kurul kararıyla yürütülmekte. Üyelik tavsiye almak için, bir ülkenin başvurusunun, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden (İngiltere, Çin, Rusya, ABD ve Fransa) hiçbirinin aleyhinde oy kullanmaması ve Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinden 9'u tarafından oylanması gerekiyor. Daha sonra ise üyelik talebi, Genel Kurul'a sunulurr ve burada başvurunun oyların üçte ikisini alması gerekir. (İLKHA)

Kaynak: ilkha