Son dönemlerde bazı işletmelerin ödemeleri kredi veya banka kartı ile almak yerine IBAN üzerinden talep etme yolunu izlediğine yönelik şikayetler arttı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu yöntem ile banka ve POS cihazı komisyonundan mükelleflerin kaçtığını, kazançların kayıt dışı hale getirdiğini belirtti.

Vergi müfettişlerinin şikayetler üzerine kart ile ödeme almak yerine IBAN'a havale isteyen işletmeleri takip altına aldığı ifade edildi.

İşletmelerin IBAN'a havale yolunu kullanarak fiş ve fatura düzenlemekten kaçındığı bildiriliyor.

Maliye'nin kayıt dışı ile mücadele kapsamında çalışmalarını hızlandırdığına dikkat çekilirken; alınan önlemler ile KDV, gelir ve kurumlar vergisinde kayıpların önüne geçilmesinin hedeflendiği aktarıldı.

Buna göre sürekli farklı kişilerden hesaplara para gönderilen banka hesabı sahiplerine ceza uygulanacağı kaydedildi.

Şanlıurfa'da giyim sektöründe iş yapan esnaf, "IBAN ile ödeme" işlemleri ile ilgili karara pek sıcak bakmayarak işlerinin düşeceğini söyledi.

"IBAN üzerinden alışveriş olmadığında müşteriler aldıkları ürünü bırakıp gidiyor"

Emin Güven

IBAN üzerinden satış olmamasından dolayı müşterilerin alışverişi bıraktığını söyleyen Emin Güven, "IBAN üzerinden alışveriş sadece esnafın tercihi değil. Aynı zamanda müşteri de bunu da dayatıyor. Yanında kart veya nakit taşımayan müşterilerimiz ya da burada alışveriş yapan müşterilerimiz annesine veya babasına IBAN gönderip o şekilde ödemelerini yapıyorlar. IBAN üzerinden alışveriş olmazsa müşteriler alışveriş yapmıyor, aldıkları ürünü bırakıp gidiyorlar. Bu aslına bakarsak bir dayatmadır. Sadece esnafın talebi de değil. Bunu talep eden esnafların talep etmesinin sebebi bankalar POS cihazı üzerinden yüzde 3 buçuk-4 gibi bir kesinti yapıyor. Esnaf bu kesintinin kendi cebine gitmesini istemiyor çünkü kâr marjı düşük. Yapılan vergi zamlarından sonra satışların düşmesinden sonra ayrıca ekonominin durumu da ortada bunlardan dolayı insanlar paralarını mümkün olduğu kadar bankaya kaptırmamak istiyorlar. Bundan dolayı IBAN üzerinden alışveriş yapıyorlar." dedi.

"Ne aldığımızı tamamen kontrol altına almak istiyorlar"

IBAN sistemi ile satışın yasaklanmasının nakitsiz bir toplum projesinin ilk adımı olabileceğini ifade eden Güven, "Uzun bir süre bize nakitsiz bir toplum mesajı yapıldı, onun ilk adımları da olabilir. Bir yerden sonra bizden sadece talep ettikleri dijital para, nereye ne harcama yaptığımız ihtiyaçlarımızın neler olduğu, evimizde çocuklarımıza ne alıyoruz bunun gibi şeyleri tamamen kontrol altına almak istiyorlar. Bildiğiniz gibi dijital ortam olunca yaptığımız her şey ekranlara yansıyor. Uzun süredir tartışılan 'karbon ayak izi' gibi projelerin ilk adımını yavaş yavaş oluşturuyorlar. Full kontrol toplumu oluşturmaya çalışıyorlar. Böyle bir sistem uygulanabilir mi bunun tespiti biraz zor. Esnaf böyle bir durumda Kendi hesabına göndermeyebilir maliyede kaydı olmayan birine gönderebilir açıklamada birkaç kelime oyunu ile bu işten sıyrılabilir. Bunun kontrolü nasıl yapılabilir, yapay zeka üzerinden hangi hesaba yoğun bir şekilde para giriş çıkışı oluyorsa onların dikkate alınması ve üzerinden işlem uygulanması bu bireysel veya ticari hesap olabilir. Bu durumda sadece esnaflara değil şahıslara da ceza kesilecek sanırım." şeklinde konuştu.

"IBAN sistemi iptal olursa ister istemez zorlanma olacak"

Hüseyin Güven

Hüseyin Güven ise IBAN açıklamaları ile beraber satışlarının düşük seviyelerde seyredebileceğini belirterek "IBAN üzerinden gönderilmesine cezai işlem uygulandığı zaman insanların sıkıntı ve problemleri de oluyor. Bize gelen müşterilerimiz bazen üzerlerinde kart ve nakit bulundurmuyorlar. Bu durumda mecburi IBAN üzerinden göndermeleri gerekiyor. IBAN sistemi iptal olursa ister istemez zorlanma olacak. Bizim satışlarımız zaten düşük durumda, satışlar da etkilenecek. Durum daha da kötüye gidecek gibi görünüyor. Keşke bu durum hiç gündem edilmeden olduğu gibi devam etseydi." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha