Geçtiğimiz ay Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 8 milyar dolarlık genişletilmiş bir kredi programı üzerinde anlaşan Mısır, kronik döviz sıkıntısının yol açtığı ekonomik krizle mücadele ederken AB ile de iş birliğini arttırmak ve göçü engellemeye yardımcı olmak amacıyla milyarlarca dolarlık bir yardım paketi üzerinde anlaştı.

AB'den yapılan açıklamada, 1 milyar avroluk kısa vadeli yardımın, 5 milyar avroluk daha büyük bir kredi paketinin parçası olduğu belirtildi.

Dört milyar avroluk uzun vadeli yardım da 2024-2027 yılları arasında tahsis edilecek ancak bunun için öncelikle 27 üye ülke tarafından onaylanması gerekiyor.

Açıklamada bir ön koşul olarak Mısır'ın "çok partili parlamenter sistem, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygının sağlanması da dâhil olmak üzere etkili demokratik mekanizmalara saygı gösterilmesi yönünde somut ve inandırıcı adımlar" atmaya devam etmesi gerektiği belirtildi.

Mart ayında üst düzey bir Avrupa Komisyonu yetkilisi Reuters'e yaptığı açıklamada AB'nin Mısır'a 2024-2027 yılları arasında toplam 7,4 milyar avro finansman sağlayacağını söylemişti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha