Şanlıurfa Gençlik Merkezi Müdürlüğünde DENEYAP Teknoloji Atölyelerinde hünerlerini göstererek icat yapan mucitler, Bilim Şenliğinde buluştu.

Gençlik Merkezi Müdürlüğünde düzenlenen şenliğe katılan mucitler, tasarladıkları robotları yarıştırdı.

Bilim Şenliğine katılan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Şanlıurfa Sorumlusu Muhammed Şerif Fırat İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Fırat, öğrencilerin yarışmalara donanımlı olarak hazırlanması için çaba harcadıklarını belirtti.

"Ülkesine katkı sunabilecek bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz"

Muhammed Şerif Fırat

Öğrencilerin kendi içine yönelik potansiyellerinin geliştirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Fırat, "Bizim Türkiye olarak tam bağımsız Türkiye yolunda Milli Teknoloji Adımı altında öğrencilerin gerçekten kendi içine yönelik potansiyellerini geliştirmemiz çok önemli. Türkiye olarak kendi üretimimizi yapabilmemiz için temel ihtiyacımız olan kendi kalifiye elemanlarımızı yetiştirmektir. Biz de bu öğrencileri, potansiyellerini geliştirip kendi ülkesine katkı sunabilecek bireyler haline getiriyoruz." dedi.

"Çocuklar 2 yılın sonunda bir çeyrek mühendis gibi eğitim alıyor"

Verdikleri eğitimlerle çocukların hayal gücünü daha gerçekçi ve daha ulaşılabilir bir boyuta çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Fırat, "Buradaki bir çocuk, 2 yılın sonunda bir çeyrek mühendis gibi eğitim alıyor diyebiliriz. Burada aldığı 11 farklı başlıkta çocuk artık bir şeyi nasıl üretebilir, nasıl tasarlayabilir bunu biliyor. Çocuğa bir hayal kur dediğinde çocuk rastgele bir hayal kurmuyor, gerçekçi bir hayal kuruyor. Burada gerçekleştirdiği robot mekanizması sayesinde robot mekanizmasının ne kadar zor olduğunu görüyor. Temel tasarımını görüyor. Son eğitimde uzay ve havacılıkta bir insansız hava aracı tasarlayacaklar. İnsansız hava aracının temel prensiplerini, uçuş prensiplerini, kanat yapısını, mekanizmasını, kodlamasını ve bunun kumanda ediliş biçiminin hepsini görmüş olacak. Dolayısıyla bu çocuğun hayal gücü daha gerçekçi ve daha ulaşılabilir bir hal olacak. Buradan mezun olan bir öğrenci girişime açık, gelişime açık ve donanımlı bir birey olmuş olacak." diye konuştu.

Fırat, son olarak şunları söyledi:

"En nihayetinde biz Türkiye olarak, girişimlerin fazla olması, yani kendi girişimlerinin olabildiği bir ülke olması ve TEKNOFEST yarışmalarına hazırlanırken bu öğrencilerin donanımlı olarak hazırlanması, daha sonradan bu girişimin de şirketlere dönüşerek Türkiye'ye katkı olarak geri dönüşümü hedefliyoruz."

"Küçük yaşta öğrencilerin yaptığı projeler çok kıymetli"

Kudret Nur Çiftçi

DENEYAP Atölyesi Eğitmeni Kudret Nur Çiftçi ise, "Öğrencilerimize 3 aylık eğitimler veriyoruz. Eğitimlerin sonucunda öğrencilerimizin öğrendiklerini, ortaya çıkardıkları projeler gerçekten inanılmaz güzel hissettiriyor. Bu kadar küçük yaşta öğrencilerin yaptığı projeler çok kıymetli. Hedefimiz, öğrencilerimiz belli bir yaşa geldiklerinde Türkiye'nin geleceğini etkileyecek projelerde, gelişmiş mühendislik becerilerini ortaya koymalarıdır. Kesinlikle geleceğe yönelik bir hamle. Öğrencilerimiz bunun bilincinde olduğu için çok güzel sonuçlar alabileceğimize inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Çiftçi, eğitmenlik ile ilgili ise şunları söyledi:

"Ben aynı zamanda üniversite öğrencisiyim. Buraya eğitmen olmadan önce şunu düşünüyordum; ders verebilir miyim, yeterli donanımım olabilir mi? Ama buraya geldikten sonra şunu kesinlikle anlayabiliyoruz ki bir öğrenci olarak geldiğimizde aslında eğitmenlik tecrübesi de kazanabiliyoruz." (İLKHA)

Kaynak: ilkha