İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Zakir Çelepkulu, 7 Mayıs Trafik Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, yol güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye'de genellikle uygulamalı eğitim ve sınavlarla ehliyet verildiğini ifade eden Çelepkulu, bu yaklaşımın sürücülerin teorik bilgi eksikliğine neden olduğunu vurguladı. Özellikle otobüs şoförlerinin aldıkları sınavların yetersiz olduğunu ve daha detaylı bir eğitime ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Çelepkulu, 2016'daki yasal değişiklikle ağır vasıta ehliyeti verilmesi için öncelikle B sınıfı ehliyetin olması gerektiğine işaret ederek, yasaların her şeyi sağlayamadığını ve mesleki sınıflandırmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Tehlikeli madde taşıyan ve kuru yük taşıyan araçların farklı sınıflara ayrılması gerektiğini vurgulayan Çelepkulu, bazı yasal standartların güvenli sürüş standartlarına uymadığını belirterek, bu konuda uzman kişilerin belirlemeleri gerektiğini söyledi.

Ehliyet alma sürecinde defansif sürüş eğitiminin verilmemesinden de şikayet eden Çelepkulu, kör nokta kazalarının azaltılması için sürücülerin daha bilinçli olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, ağır vasıtalarda sıkça görülen fren patlamalarının genellikle sürücü hatalarından kaynaklandığını ve fren kullanımının bir sanat olduğunu vurguladı.

Her yıl binlerce insanın trafik kazalarında can verdiğini ifade eden Çelepkulu, "Binlerce canın heba olmaması için trafik güvenliği ile alakalı eğitim, karayolları işaretleri ve yol yapım çalışmaları hakkında ilgili birimlerin önlem alması gerekiyor. Eğitim artık ilk okulda başlıyor ve lisede devam ediyor.  Yalnız 2016 yılından beri sürücü belgesi verilmesiyle ilgili yasal değişiklikler oldu. 2016 yılından itibaren ehliyet almış vatandaşların 2024 yılının aralık ayında sürücü belgelerinin değişme süresi bitiyor ve bunların mutlaka eğitime tabi tutulmaları ve bunlar için teorik eğitim müfredatının uygulanması gerekiyor. Millî Eğitim Bakanlığı özellikle daha önce ehliyet almış olan vatandaşlara bir teorik ve trafik adabını içeren müfredat oluşturulmalıdır. Bu eğitim verilirken sürücü kurslarından da destek alınıp sürücü belgeleri yenilenirse daha sağlıklı olacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha