Şanlıurfalı olan ve Haliliye ilçesine bağlı Kepez kırsal mahallesinde resmi olarak imamlık yapan dört çocuk babası 34 yaşındaki Hasan Saklanan, Gazze'deki katliam ve soykırıma karşı Kudüs'te düzenlediği bıçaklı eylem siyonist işgal rejimi tarafından şehid edilmişti.

Şehid Saklanan'ın davasına sahip çıkılması gerektiğini dile getiren STK temsilcileri, İslam devletlerinin  görevini yapmayınca Şehid Hasan Saklanan'ın ferdi olarak vicdanının el verdiği şeyi gerçekleştirdiğine dikkat çektiler.

Şehid Saklanan'a sahip çıkma noktasında yerel yönetimlere seslenen STK temsilcileri, Şanlıurfa'nın 13 ilçesinin tamamında Şehidin isminin verilmesi gerektiğini aktardı.

"İslam devletleri sahip çıkmış olsaydı bugün bu olaylar hiç yaşanmayacaktı"

İbrahim Halil Güven

Şehidin ailesinin yalnız bırakılmaması, onlara sahip çıkılması gerektiğine dikkat çeken Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı ve Şanlıurfa STK'ları Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Halil Güven, "Öncelikle Allah'u Teala şehidimizin şehadetini kabul eylesin, makamını ali eylesin inşallah. Allah katında şehittir. İnşallah 'Onlara ölü demeyin' makamına yükselmiştir. Vicdanlarda biriken şeyin patlamasıdır aslında. 57 tane İslam devletinin görevini yapmaması böyle ferdi olayların olmasına sebep oluyor. İslam devletleri Gazze'ye, Filistin'e sahip çıkmış olsaydı bugün bu olaylar hiç yaşanmayacaktı ama yetkililer görevini yapmayınca Şehid Hasan gibi kardeşlerimiz ferdi olarak ne yapabildiyse vicdanının el verdiği ne varsa onu yaptı. Dünyada insana en tatlı gelen, en hikmetli olan şey hayatıdır ve O hayatını feda etti. Canını Allah yolunda feda etti. Bizler de bunun mirasına sahip çıkmalıyız, davasına sahip çıkmalıyız. Geride bıraktığı evlatlarına, ailesine sahip çıkmalıyız. Bu konuda Urfalılar olarak hassas olmalıyız. Hiçbir zaman aileyi yalnız bırakmamalıyız. Şehidimiz için neler yapılması gerekirse davasının unutturulmaması için elimizden gelen her şeyi yapmamız lazım." diye belirtti.

"Şehidin öncelikle naaşının gelmesi için ne gerekiyorsa onları yapmamız lazım"

Türkiye'nin gerekli girişimlerde bulunarak şehidin naaşının getirtmesi gerektiğini dile getiren Güven, "Genelde Türkiye'nin yerelde de Urfa’nın bir Kudüs şehidi var. Şehidimiz için gereken hassasiyeti göstermemiz lazım. Şehidin öncelikle naaşının gelmesi için ne gerekiyorsa onları yapmamız lazım. Yetkililerimize sesleniyoruz, ne gerekiyorsa onu bir an önce yapmalılar ve aileyi bu konuda rahatlatmalılar. Aileden ziyade bütün Türkiye’yi rahatlatmalılar." ifadelerini kullandı.

"13 ilçemizin tamamında şehidimizin ismini verilmesi lazım"

Şehid Saklanan'a sahip çıkma konusunda yerel yönetimleri ziyaret edeceklerini söyleyen Güven, "Sivil toplum kuruluşu olarak aileye sahip çıkmaya çalışılıyor. Taziyenin giderleri bazı derneklerimiz tarafından karşılanıyor. Bizler inşallah belki hafta içerisinde resmî kurumları ziyaret edeceğiz. Öyle bir eylem planımız var. Onlara bir an önce bunun için neler yapılması gerekiyorsa yapılması için üzerinde duracağız inşallah. İşin takipçisi olacağız. Şehidimize sahip çıkma konusunda bizim yerel yönetimimizin de buna sahip çıkması lazım. Tekrar sizin aracılığınızla bunu duyurmuş olalım. Büyükşehir Belediyesinin ve diğer ilçe belediyelerimizin de 13 ilçemizin tamamında ismine yakışır yerlere şehidimizin isminin verilmesi lazım." dedi.

"Biz Müslümanlara düşen görev unutturmamaktır"

Veysel Toprak

Şehid Saklanan'ın unutturulmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Günyüzü Derneği Başkanı ve Şanlıurfa STK'ları Platformu Sekreteri Veysel Toprak, "Hocamızın canının, kanının aktığı Kudüs, Mescid-i Aksa davasına, Hasan hocamızın da bu minvalde bu fedakarlığın da işleyerekten aslında Urfa toplumuna, ümmete, biz Müslümanlara hepimize düşen görev unutturmamaktır. Bu hadise karşısında Müslümanın tavrının neler olması gerektiğini de aslında bir meşalesini Hasan hocamız yakmıştır. İnşallah unutturulmadan bizler de bunu devamlı işleyeceğiz." diye konuştu.

"Fedakarlığını unutmamak adına sahip çıkmamız lazım"

Şanlıurfalıların Şehid Saklanan'a sahip çıkması noktasında çağrı yapan Toprak, "Urfa'mızın şehitlerine sahip çıkması lazım. Tabi bu ümmetin şehidi nihayetinde. Bizler bu konuda Urfalılar olarak memleketin bir evladı olarak bu fedakarlığı gösteren bu kardeşimizin elbette ki bu fedakarlığını unutmamak adına sahip çıkmamız lazım. Hocamızın şu anda ailesine destek manasında taziyelerine katılmamız lazım. Sadece akrabalarının katılacağı bir taziyede değil. Biz ümmet olarak bu hocamıza hakikaten memleketin bir evladı olarak bu taziyesine en azından cenazesine katılmamız lazım. İnşallah cenazesinin getirilmesi noktasında umudumuz var. Daha sonra tabii bize bıraktığı şuuri manadaki en önemli şey o mirasa sahip çıkmamız lazımdır." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha