Mardin esnafı, yemek sofralarından eksilmeyen ve günlük olarak tüketilen süt ürünleri ve özellikle de peynir hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Esnaf, ayrıca bu senenin peynir ve süt ürerlerinde bolluk, bereket ve kalite olduğunu belirterek, geçen yıllarda peynir satışlarının daha erken bittiğini, bu yıl ise satışların halen devam ettiğine dikkat çekti.

“Bolluk ve bereketten dolayı bu yıl peynir satışlarına bir ay önceden başladık”

Masum Murat Kürşat

43 yıla aşkın süt ürünleri esnaflığı yapan esnaf Masum Murat Kürşat, Allah'ın verdiği bereketle bu yıl peynir ürününden memnun kaldıklarını ifade ederek, "Şükürler olsun bu sene yağışların bayağı yağmasıyla peynir rekoltesi çoğaldı. Mardin çevresinde süt ürünlerinde çoğalmaya gidiyor. Her yıl normalde peynir satışlarını mart ayında başlatırken bu yılki bolluk ve bereketten dolayı 15 Şubat’ta başladık. 15 Şubat’tan bu yana güzel peynirlerimiz geliyor. 1 Haziran ile 1 Temmuz arasında eksilme yaşanacak." şeklinde konuştu.

Mardin’e has olan peynir çeşitleri hakkında bilgi veren Kürşat, “Mardin’in yöresel peynirlerinden olan eritme, taze ve salamura peynir çeşitleri bulunmaktadır. Halkın en çok satın aldığı peynir çeşidi taze peynirdir. Allah’a sonsuz şükürler olsun satışlarımız iyi yönde gidiyor. Bu yıl satışlarda 1 ay önceden başlamamızın ana nedeni süt ürünü çok olduğundandır. Kilosu şu an 130’dan satılmaktadır. Her geçen yıl hem kalite hem de bereketi artıyor elhamdülillah." ifadelerini aktardı.  

Alınan peynirin yapımı ve muhafazası hakkında kısa bilgide bulunan Kürşat, “Vatandaşın bizden aldığı peyniri ilk önce dilimlemeleri lazım. Dilimlendikten sonra tuzlamaktadırlar. Tuzlamasıyla salamura şeklini aldıktan sonra sıcak suda kaynatıp eritme peynirine dönüştürüyorlar. 10 kilo peynire 1 kilo tuzun katılması lazım. Ayrıca peyniri eritmek için 3 gün bekletilip muhafaza edilmelidir." dedi.

"Bu yıl Allah'a şükür peynirimiz bol" 

Abdurrahman Karataş

Abdurrahman Karataş, "32 yıla aşkındır süt ürünleri esnaflığı yapmaktayım. Bu yıl elhamdullillah yağan yağmurlarla süt ürünlerinde bolluk ve bereket yaşanıyor. Bu sene güzel geçiyor çok şükür. Ayrıca peynirin kalitesi çok güzel durumda. İnek peynirini 110 lira, koyun peynirini ise 130 liradan satışa sunuyoruz. Mardin’e has örgülü, salamura ve taze peynir çeşitleri bulunmaktadır. En çok taze daha sonra salamura peynirleri rağbet görülmektedir. Geçen seneye göre fiyatta biraz daha yükselişte. Geçen peynirin fiyatı 70-80 arasındaydı. Peynir satışları nisan ayında başlayıp Haziran ayına kadar satılmaya devam ediliyor. İnek peyniri yılın her gününde bulunabilir."şeklinde aktardı.

"Tuzlama işlemi yapılmadığı takdirde peynir bozulur"

Peynirin muhafazası hakkında konuşan Karataş, "Peynirin iyi bir muhafazası için öncelikle peynirin serin yerde saklanması lazımdır. Taze sütü peynire çevirdikten 2-3 saat sonra tuzlama işlemi yapılır. Eğer tuzlama işlemi yapılmadığı takdirde peynir bozulur. Ardından tuzlanmış peyniri kaba koyup 2-3 gün bekledikten sonra tüketilebilir." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha