Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesindeki esnaf, insanların işgücünden dolayı dışarıya gitmesiyle beraber işlerin durgun olduğunu belirtti.

İlçenin ekonomik durumundan dolayı Hilvanlıların mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını belirten esnaf, ilçede ekonomik krizin olduğunu söyleyerek bu konuda mağdur olduklarını ifade etti.

"İşlerimiz durma noktasına kadar geliyor"

Yakup Akbalık

İnsanların mevsimlik işçilik için il dışına gitmesinden dolayı işlerinin yarı yarıya düştüğünü dile getiren Yakup Akbalık, "İşlerimiz şu ana kadar özellikle bizim bu bölgede Nisan-Mayıs aylarına kadar oluyor. Daha sonra ekonomik şartlardan dolayı insanlar mevsimlik işçiliğe gidiyor. Kalanlar da burada işe gidiyor. Gün içerisinde işlerimiz olmuyor. İşlerimiz durma noktasına kadar geliyor. Kışa göre işlerimiz yaklaşık yüzde 50 düşüyor. Normalde burası tarıma elverişli bir yer. Fırat Nehri yakın. Her köye sulama imkanları sağlansa sulu tarıma geçilse kimse dışarıya gitmez. İnsanlarımız burada kalır. Yaptığı harcamalar da burada kalır. Biz de faydalanırız, buradakiler de faydalanır. Yollarda ölüm oranı azalır." dedi.

"İnsanların dışarıya gitmesiyle biz mağduruz"

Veysi Toprak

Yetkililerin tarım işçiliği ile ilgili bir şeyler yapması gerektiğini söyleyen Veysi Toprak, "Burada lastik işiyle uğraşıyorum. Hilvan'ın genelinin yüzde 50-60'ı tarım işçisi olduğu için dışarıya insanlarımız gidiyor. Dışarıya gitmelerinin nedeni yoksulluk, fakirlik, burada iş olmadığı içindir. İnsanların dışarıya gitmesiyle biz mağduruz. Mağduriyetimizin giderilmesi için bir an önce yetkililerin tarım işçilerine çare bulmalarını istiyoruz." diye konuştu.

"Dükkânı kapatıp dışarıya çalışmaya gittiğim oldu"

Hüseyin Şefkatli

Mevsimlik işçilerin dışarıya gitmesiyle işlerinin durgunlaştığını belirten Hüseyin Şefkatli, "Tarım işçilerinin yoğun olarak yaşadığı bölgemizde tarım işçilerinin dışarıya çıkmasıyla her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de bir duraklama, aksama yaşanıyor. Bu tabi ki araba çarkının dişlisi gibidir. En ufak bir dişlinin dönmesi gerekiyor ki çark dönsün. Onlar da neticede dışarıdan para getiriyor ve bizler de gelen parayla alışverişi yapmaya çalışıyoruz. Hilvan'da mevsimlik işçilerin dışarıya gitmesiyle işimiz aksıyor. Her esnafta olduğu gibi bizim işler de duraklama aşamasında. Bazı aylarda işin tamamen durmasıyla benim de dükkânı kapatıp dışarıya çalışmaya gittiğim oldu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha