Filistin Kalkınma ve Medya Özgürlükleri Merkezi (MADA) verilerine göre işgalciler, 2023'te basın mensuplarına karşı 848 ihlal gerçekleştirdi.

İhlallerin yüzde 84,3'üne denk gelen 715 ihlalin işgal kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiği, sosyal medyada ise yüzde 7,3'e denk gelen 62 ihlalin gerçekleştiği kaydedildi.

Öte yandan Filistinli grupların da ihlallerin yüzde 8,3'üne denk gelen 71 ihlali belgelediği aktarıldı.

MADA'ya göre 2023 yılındaki ihlallerin sayısı medya özgürlükleri açısından kanlı olarak nitelendirilebilecek koşullar altında gerçekleşti. Raporda geçen yıl özellikle Gazze Şeridi'nde 100'ü aşkın gazetecinin şehit edildiği hatırlatıldı.

Raporda ayrıca 2023 yılında belgelenen sosyal medya ihlallerinin sayısında bir azalma olduğu ve toplam ihlal sayısının yüzde 7 ile 62 ihlal olduğu; bu ihlallerin de yüzde 89'unun Meta platformu tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi.

Raporun devamında, bu düşüşün, sosyal paylaşım sitelerinin Filistin içeriğine yönelik politikasında bir iyileşmeye işaret etmediğini, ancak Gazze Şeridi'nde avaşın başlamasından sonraki yılın son çeyreğinde bunların izlenememesinden kaynaklandığı vurgulandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha