Altı oruçlar olarak da bilinen 6 günlük Şevval orucu, Ramazan Bayramı'nın hemen ardından Müslümanlar tarafından eda ediliyor.

İmam-Hatip Abidin Er, Şevval ayında tutulan 6 gün orucunun fazileti ve bilinmesi gerekenler hakkında önemli bilgilendirmede bulundu.

"Şevval ayı Ramazan'dan sonra gelen mübarek bir aydır"

Şevval orucunun önemine dair Hadis-i Şerif’ten örnekler veren Er, "Şevval ayı Ramazan'dan sonra gelen mübarek bir aydır. Rasulallah (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Şevval ayında oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Hadis-i Şerif’te buyurduğu gibi, 'Kim ki Ramazan orucunu tutarsa ve arkasından Şevvalden 6 gün oruç tutarsa bütün yılı oruçla geçirmiş olur' şeklinde buyurmaktadır. Bu hadisi yorumlayan âlimlere göre Allah’u Teâlâ sevapları 10 misli ile veriyor. Buna göre nasıl ki 5 vakit namazımızı Allah’u Teâlâ 50 vakit olarak bizden kabul ediyorsa, Ramazan orucunun da sevabını 10 ay olarak bizden kabul ediyor. Dolayısıyla senenin tamamlanması için geriye 2 ay kalıyor. Bu 2 ay orucunun karşılığını da Şevval ayında 6 gün oruç tutup her günü 10 güne hesapladığımızda 2 ay eder ve bütün seneyi oruçlu olarak geçirmiş oluruz." şeklinde ifade etti.

"Kazası olan bir kişi Şevval ayında oruç tutacaksa sadece kaza niyetini getirmesi lazım"

Şevval orucunun hangi aralıkla tutulacağı hakkında bilgi aktaran Er, "Şevval ayı orucunu Ramazan'dan hemen sonra yani Bayram gününden hemen sonra tutmak da olur Şevval ayının sonuna kadar da olur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da kazası olan bir kişi Şevval ayında oruç tutacaksa sadece kaza niyetine getirmesi lazım. Hem kaza niyeti hem de sünnet niyeti bir arada olmaz. Şevval orucunun niyeti ise, ‘niyet ettim sünnet olan Şevval orucu tutmaya’ şeklindedir. Şevval orucu bitimine kadar bu orucu tutabiliyoruz. İlla bayramdan hemen sonra tutmak gerekmiyor. Ancak bayramdan hemen sonra da tutulabilir, arka arkaya da tutulabilir, pazartesi perşembelerde de tutulabilir, ayın başından tutulabildiği gibi ayın sonunda da tutulabilir. Önemli olan bu 6 günün Şevval ayı içerisinde tutulmasıdır." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha