Şanlıurfa Karaköprü İlçesine bağlı Kırsal Esemkulu Mahallesinde Türkiye Petrolleri Anonim Şirketine bağlı bir kurum tarafından fıstık bahçeleri ve tarlalara dozer tarafından yol açıldığı, ağaçların kesilip, bahçelerin etrafındaki duvarlarının yıkıldığı iddia edildi.

"Muhtara, köylülere ve tapulu arazisi olan köylülere haber vermeden yapılmış"

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri Müslüm Çoban yaptığı açıklamada, "Şanlıurfa Karaköprü İlçesine bağlı Esemkulu Köyünde muhtara, köylülere ve tapulu arazisi olan köylülere haber vermeden Türkiye Petrolleri Anonim Şirketine bağlı olarak kurulmuş olan 'Turkish Petroleum International Company (TPIC)' tarafından fıstık bahçeleri ve tarlalar dozer tarafından yol açılmış, ağaçlar kesilip, bahçelerin etrafında ki ihata duvarları yıkılmıştır." dedi.

Doğalgaz ve petrol araması için sondaj yapılacak alanın yaklaşık 150 ile 200 yıl önce Esemkulu Köyünün ilk yerleşim olduğunu belirten Çoban, "1800 ile 2000 yıllık Roma İmparatorluğu Dönemine ait kaya mezarları, ibadet yerleri bulunmakta. Köylülerin 'Kefri Sinik' dediği siyah Karataş (bazalt taş) ilginç güzel bir oyukta bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’de ilk ekilmiş olan yaklaşık 750 yıllık Antep Fıstığı ağaçları ile coğrafi işaret tescili yapılmış olan Urfa Keten Köyneği Fıstık ağaçları ve bahçeleri bulunmaktadır. Esemkulu Köyü Muhtarı Mehmet Öncel’in de haberinin olmadığı, köylülerin ve tapulu arazi sahiplerinin bilgisi dışında yapılan bu çalışmalar hem sit alanı niteliği taşıyan hem de Urfa Keten Köyneği fıstığı ve Antep Fıstığı ağaçları, incir ve zeytin ağaçları büyük zarar görecektir. Esemkulu Köyü içinde ayrıca tarihi bir Höyükte bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Esemkulu Köyünden Nazif Çoban, tarlaların kimseye haber vermeden kafalarına göre işgal edildiğini söyledi.

Resul Çoban da "Haberimiz olmadan ne muhtarın ne köylülerin ve bize hiç haber vermeden tapulu bahçelerinize yapılan bu olayı kabul etmiyoruz." diye konuştu.

Konuya ilişkin Turkish Petroleum International Company şirketinden yetkili birine ulaşılamadı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha