BM İnsan Hakları Konseyi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar sırasında işlenen olası savaş suçlarından siyonist varlığın sorumlu tutulması çağrısında bulunan bir kararın yanı sıra bu varlığa silah tedarikinin yasaklanmasını isteyen başka bir kararı da kabul etti.

Gazze Şeridi'nde işlenen olası savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan işgalcinin sorumlu tutulması çağrısında bulunan karar, 28 lehte, 6 aleyhte ve 13 çekimser oyla kabul edildi.

Karara Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Paraguay, Malavi, Bulgaristan ve Arjantin karşı çıktı.

Kararın kabulü, Pakistan'ın Filistin topraklarındaki işgale son vermesi ve soykırımı önlemeye yönelik yasal sorumluluklarını yerine getirmesi talebiyle işgalci varlığa silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunan bir karar tasarısı sunmasının ardından geldi.

Karar tasarısını, Arnavutluk hariç, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye 56 BM ülkesinden 55'i adına Pakistan sundu.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Muhammed Herişe oylamadan önce yaptığı açıklamada "Hepiniz uyanmalı ve bu soykırıma bir son vermelisiniz" dedi ve kendisine ayrılan konuşma süresinin Gazze Şeridi'nde yaşanan tüm zulümleri sıralamaya yetmeyeceğini belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Filistin halkına yönelik soykırımı tanıması için aktif olarak çaba sarf eden Güney Afrika çifte standardı kınadı.

Güney Afrika BM Büyükelçisi, "Artık israile paralel bir uluslararası hukuk sistemi uygulamayı seçemeyiz ve onun eylemlerini kolaylaştırarak suç ortağı olamayız" dedi.

Fransa'nın BM Büyükelçisi Jérôme Bonafon, ülkesinin oylamada çekimser kaldığını çünkü soykırıma yapılan bir atfın, yetkili bir yargı mercii tarafından onaylanmadan Konsey kararı gibi büyük bir metne dahil edilemeyeceğini açıkladı.

ABD Büyükelçisi Michelle Taylor, siyonist rejimin sivillere verilen zararı hafifletmek için yeterince çaba sarf etmediğini savunarak Tel Aviv'i alışılmadık şekilde eleştiren açıklamalarda bulundu ancak sonuçta HAMAS'ın açıkça kınanmaması başta olmak üzere bazı sorunlu unsurlar nedeniyle metne karşı oy kullandı.

Metin, uluslararası insancıl hukukun yeni ihlallerini ve insan hakları ihlallerini önlemek için tüm devletleri siyonist varlığa silah, mühimmat ve diğer askeri teçhizat satışını, transferini ve teslimatını durdurmaya çağırıyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha