ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller'ın haftalık basın toplantısında, Afganistan ile Pakistan arasında netleşmemiş sınır bölgesi olan Durand Hattı ile ilgili görüş belirtmesi Afganistan İslam Emirliği'nde tepkiye neden oldu.

Yaptığı yazılı açıklama ile, iki komşu ülke arasındaki bir sınır sorununa ABD'nin müdahil olmasına tepki gösteren Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Mücahid, Washington'un Durand Hattı konusunda söz söyleme yetkisinin olmadığını söyledi.

Durand Hattı ile ilgili kararın iki komşu ülke vatandaşlarına ait olduğunu dile getiren Mücahid, "Amerika'nın buraya müdahale etme hakkı yoktur ve bunun Amerika ile alakası da yoktur. Bir kez daha tekrar ediyorum ki bu, hattın her iki tarafında yaşayan iki milletin meselesidir." dedi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Şêr Muhammed Abbas Stanekzai, Sovyetler Birliğinin Afganistan'dan çekilmesinin 35'nci yıldönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada, Afganistan topraklarının hala hayali çizginin diğer tarafında bulunduğuna dikkat çekti.

Stanekzai, "Durand'ı hiçbir zaman tanımadık ve asla tanımayacağız. Bugün Afganistan'ın yarısı ayrılmış ve Durand Hattı'nın diğer tarafında kalmış durumda. Durand, İngilizlerin Afganların kalbine çizdiği çizgidir. Bugün de komşu ülkemiz, mültecileri çok zalimce sınır dışı ediyor ve onları ülkelerine dönmeye zorluyor." dedi.

Durand Hattı Sorunu

Durand Hattı Sorunu, Afganistan ile Pakistan arasında uzun yıllardır çözülemeyen bir mesele olarak duruyor. Pakistan sık sık Durand Hattı'nı ortak bir "sınır" olarak dile getirirken, Afganistan ise bu hattın iki ülke arasında sadece hayali bir çizgi olduğunu belirtiyor.

Afganistan ile Pakistan arasındaki kuzeydoğudan güneybatıya uzanan 2 bin 640 kilometrelik sınırı oluşturan "Durand Hattı", 1893'te dönemin İngiliz Hindistan'ı Dışişleri Bakanı Henry Durand ile Afganistan Şahı Emir Abdurrahman Han arasındaki anlaşmayla belirlenmişti.

Pakistan'ın Geçici Hükümeti Başbakanı Enver-ul Hak Kakar, Durand Hattı'nın Afganistan ile Pakistan arasında, uluslararası düzeyde tanınan bir "sınır" olduğunu, BM ve 206 ülkenin bunu uluslararası sınır olarak onayladığını söylemesine karşılık Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı ise, Afganistan'ın Durand Hattı'nı hiçbir zaman sınır olarak tanımayacağını açıklamıştı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha