Sıcakların mevsim normallerinin üstüne çıktığı bu günlerde vatandaşların güneş gözlüklerine olan talebi de arttı. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak isteyen vatandaşlar, güneş gözlüğü takmaya başladı.

Çarşı pazarda tezgâhlarda satılan kalitesiz ve markasız gözlüklerin kullanılmasının göze faydadan çok zarar verdiğine dikkat çeken uzmanlar, gözü güneşin zararlı ışınlarından korunmak için optik mağazalarından orijinal ve garantili gözlükler alınmasını tavsiye etti.

Standartlara uygun olmayan güneş gözlükleri konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar,  İLKHA muhabirlerine, güneş gözlüğü alırken ultraviyole filtresine ve UV özelliklilerine bakılarak tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

"Orijinal ve garanti veren yerlerden gözlük alın"

Murat Taşkesen

Havaların ısınmasıyla beraber güneşten gelen ışınlardan korunmak için mutlaka ultraviyole özellikli olan güneş gözlüğü takılması gerektiğini belirten gözlük satış mağazası işletmecisi Murat Taşkesen, "Yaz aylarının başlamasıyla beraber güneş gözlüklerine talep iyice arttı. Özellikle kaçak ve sahte gözlüklülerden uzak durarak optik mağazalarından ultraviyole ve UV özellikli güneş gözlüklerini talep etmemiz daha iyi olur. Vatandaşların yapması gereken güneşin zararlı ışınlarından koruyacak orijinal ve garanti veren yerlerden gözlük almalarıdır. Özellikle sahte gözlüklerde, gözü güneşten korumak yerine gözü yakma oranlarına çok rastlıyoruz. Göze en çok zararı sahte gözlükler vermektedir." ifadelerini kullandı.

"Güneş gözlüğü almak için optik mağazalar tercih edilmeli"

Havaların ısınmasıyla beraber güneş gözlüklerine talebin arttığını ifade eden Taşkesen, "Bundan dolayı vatandaşlara tavsiyemiz güneş gözlüklerini almak için optik mağazalarını tercih etmeleridir. Özellikle yaz aylarında güneşin çıkmasıyla beraber güneş gözlüklerine talep arttı. Fiyatları ise geçen seneye göre uygundur. Orta kaliteli bir güneş gözlüğü uygun bir fiyata alınabiliniyor. Geçen seneye oranla güneş güzlüklerinde yüzde 30 ila 35 arasında bir artış yasandı. Piyasaya göre şu anki fiyatlar gayet uygun. Şu an en uygun güneş gözlüğü bin liradan başlıyor. Markalara göre fiyatlar 10 liraya kadar değişiyor." dedi.

"Merdiven altı gözlükler tercih edilmemeli"

Muhammed Fatih Demir

Güneş gözlüğü takmayan ve uzun süre güneşe maruz kalan gözlerin zarar görmeye başladığını ifade eden optisyen Muhammed Fatih Demir ise şunları söyledi:

"Yaz aylarının başındayız ve güneş gözlüklerine talep başladı. Güneş gözlüğü takılmadığında güneş göze zarar verebiliyor. Bu da gözün kamaşmasına ve göz hassasiyetinin artmasına neden oluyor ve ileriki zamanlarda daha farklı sıkıntılara yer açabilir. Özellikle merdiven altı gözlüklerin tercih edilmemesi lazım. Günler uzun olduğu için uzun süre güneşe maruz kalınabiliyor. Bu da güneş gözlüğü kullanımını da yanında getiriyor."

"Güzlük fiyatları bin liradan başlıyor 20 bin liraya kadar var"

Sağlıklı güneş gözlüğünün, gözlük mağazalarından alınması gerektiğini belirten Demir, "Bununla beraber gözlüğünün garanti belgesinin verilmesi lazım. Şu anki güncel gözlük fiyatları bin liradan başlıyor ve kalitesine göre bu fiyat yükseliyor. Elimizde 15-20 bin aralığında güneş gözlüklerimiz de var. Güneş gözlüğü biraz lükse kaçtığı için alıcılar biraz uzak kalıyor. Daha önce yılda bir güneş gözlüğü alanlar bu sefer bunu 2-3 yıl ertelemeye başladı. Bu da işlerimizi olumsuz etkiliyor. Vatandaşlara tavsiyemiz gözlük alacaklarsa gözlük mağazalarından ve doktor tavsiyesi üzerine almalarıdır." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha