İHH öncülüğünde, Sondurak Camii önünden başlayan ve Ümraniye Metro İstasyonu'nda sona eren yürüyüşe katılan binler, "nehirden denize özgür Filistin, katil israil işbirlikçi ABD ve yaşasın küresel intifada" sloganları atarak Ümraniye Metro İstasyonu'na kadar yürüdü.

"Filistin haricinde, Türkiye'deki gibi bir mücadele ruhu görmedim"

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Fransız Hukuk Profesörü Frank Romano, "Filistin haricinde hiçbir yerde işgale karşı Türkiye'de olduğu gibi büyük bir mücadele ruhu görmedim. İşgal rejminin vahşi Refah saldırısı yüzünden Gazze'ye hiçbir insani yardım ulaşmıyor. Şu an Özgürlük Filosu ile Gazze'ye yardım ulaştırılması her zamankinden daha önemli. Bazı devletler, filonun yola çıkmaması için engel olmaya çalışıyorlar. ABD'nin, işgal rejmine gönderdiği silahlar ile savaş suçu işlemektedir. Yani ABD işgale ortak olduğunu da kabul etti. Ama Uluslararası Ceza Mahkemesi hâlâ netanyahu'yu yargılamak için bir adım atmıyor. Umarım dünyadaki bütün insanlar bu katliama karşı protestolara devam ederler. İnanıyorum ki, siz Türkiye insanları özgür Filistin için çalışmaktan geri durmayacaksınız".dedi

"ABD üsleri, Gazze'nin tam anlamıyla kuşatılması demek"

Özgür Filistin'de süresiz bir ateşkes sağlanmasının ancak adaletle mümkün olabileceğini söyleyen ABD'li İnsan Hakları Savunucusu Mary Beth Brownlee, "Üç şey talep ediyoruz. Refah Sınır Kapısı'nın açılması, ateşkes imzalanması ve Özgürlük Filosu'nun Gazze'ye direkt olarak ulaşması. ABD'nin Gazze sınırlarında üsler inşa etmesi, Gazze'nin tam anlamıyla kuşatılması anlamına geliyor" diye konuştu.

"Küresel bir vicdan intifadası yaşanıyor"

Soykırıma karşı durmak için bir araya geldiklerini belirtti Genç İHH Başkanı Muhammet Cihat Çelik,"Soykırıma alışmadık. İşgal rejminin, kundaktaki bebeklere, çocuklara kurşun sıkarken, onların çığlıklarına bigâne kalmadık. Dünya küresel bir vicdan intifadası yaşıyor. İnsanlar sokaklarda, meydanlarda, kampüslerde 'yaşasın küresel intifada' diyor" şeklinde konuştu.

Program, Filistinliler için yapılan dua ile son buldu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha