Yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle hayvan pazarlarında hareketlilik oluştu. Son zamanlarda artan maliyetlerle beraber hayvan borsasındaki fiyat yükselişi, arz ve talep durumunu olumsuz etkiledi.

Mardinli hayvan satıcıları geçen seneye göre bu yıl hem fiyat yükselişi hem de satış sayısından oldukça farkın olduğunu, dolayısıyla bayrama bir haftadan az bir süre kalmasına rağmen satışlarının durgun olduğunu belirttiler. 

“Geçen yıl bu vakitlerde 100-150 adet kurbanlık hayvan satmıştık”

30 yıla aşkındır hayvan satışı yapan Abdullah Binay, geçen yıla oranla kurbanlık hayvan satışlarında düşüş olduğunu belirterek, “Geçen seneye göre satışlar yok denilecek kadar az. Geçen yıl bu zamanlarda 100-150 kurbanlık hayvan satıyorken, bu yıl 20-30 tane kurbanlık hayvan sattık. Bizler kurbanların daha çok satılması ve kurban ibadetinin yerine getirilmesi için satış noktasında elimizden geldiğince yardımcı olacağız. Asgari ücretle geçinen birinin kurbanlık alması oldukça güçtür. Ancak bizler onlar için de uygun bütçeye göre kurbanlık getirdik. Malum olduğu üzere bayrama bir hafta kaldı. Şu an satılmak üzere elimizde 300’den fazla kurbanlık bulunmaktadır. Buraya gelen vatandaşlara hem alım konusunda hem de kesim ve doğrama işlerinde yardımcı oluruz.” dedi.

Geçen sene hem fiyat hem de satış sayısında bu yıla göre bayağı fazla olduğunu belirten Bilal Gür, “22 yıldır hayvan satışı yapmaktayım. Kendimizi bildik bileli bu işlerle uğraşıyoruz. Son 5-6 aydır genel olarak hayvan satışlarımız azalmış durumda. Fiyatların yükselişinden dolayı artık hayvan satışlarımız düşmüş. Pazar günleri biz burada 60-70 tane hayvan satıyorduk. Fiyat yükselişinden dolayı şu an birkaç taneye düşmüşüz. Kendi çabalarımızla fiyatı düşürmeye çalışıyoruz. Misal hayvan pazarında olan bir tane koç 17-18 bin civarında ise, biz burada 15-16’ya vermeye çalışıyoruz. Toptan fiyatına vermiş gibi uygun hesaplıyoruz ki müşteriler kurbanlık alabilsin diye. Müşteriler fiyat yüksekliğinden dolayı acayip şekilde rahatsızlar. Kurban Bayramı'nda geçen seneye göre bu vakitlerde 600’a yakın hayvan satmıştık. Ancak şu an 10’lara düşmüşüz. Toptancılarımız dâhil artık hayvan alıp getiremiyorlar. Satış olmadığından dolayı hayvan getiremiyorlar. Toptancıların bile piyasası durgun durumda.” diye konuştu.

Geçen yılın fiyatları ile bu senenin fiyatlarında mukayesede bulunan Gür, “Geçen sene 120 kilo canlı atan bir koç 7 bin lira civarı tutuyordu. Ancak şu an 120 kilo atan bir koç, 24-25 bin lira arası değişiyor. Toplam fiyatları ise çifti 35-38 arasında. 38 bin lira arası çiftini aldığın vakit en azından bir 8 bin liraya yem verilecek. O yemi de onun üzerine atsak 2 bin lira da kâr üzerine atılsa çifti 50 bin liraya yakın tutuyor. Millet de alım gücü olmadığı için kuzularımız, hayvanlarımız hepsi elimizde kaldı." diye konuştu.

“Yeter ki kurban kesilsin bütün imkânları sağlayacağız inşallah”

Kurban ibadetini yerine getirmek için alıcıları teşvik eden Gür, “Gücü yeten arkadaşlarla ilgili bizde her bütçeye uygun hayvanlarımız bulunuyor. Fiyatlarımız ise 3 bin ile 25 bin arası değişiyor. Buraya gelen müşteriyi boş yollamamaya çalışıyoruz. Malum Kurban Bayramı'na bir hafta kaldı. Şu an bin taneye yakın hayvanımız var. Elimizde kalan malı tüketmemiz lazım. Tüketmemiz için de illaki bu malı birilerine vermemiz lazım. Fiyat noktasında tabii tüketiciye de hak vermemiz lazım. Bugün bir asgari ücret 17 bin lira. Bu yönde bir kişi kalkıp da bir koçu 25 liraya alamaz. Yeter ki kurban kesilsin, bütün imkânları sağlayacağız inşallah.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha