BM, tartışmalı bölgedeki çatışmalar nedeniyle Etiyopya'nın kuzeyinde 50 binden fazla insanın yerinden edildiğini ve bunun uluslararası endişelere yol açtığını belirtti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada 13 Nisan'dan bu yana Alamata kasabasında ve Raya Alamata'da silahlı çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının 50 bini aştığı belirtildi.

Etiyopya'nın Tigray ve Amhara bölgeleri arasındaki tartışmalı bölgelerden biri olan ve 2020'de savaş patlak vermeden önce güney Tigray'e ait olan ancak o zamandan beri Amhara güçleri tarafından işgal edilen Raya Alamata'da günlerdir şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Etiyopya Federal Hükümeti geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, konuyla ilgili bir karar verilene kadar ordunun tartışmalı bölgelerin kontrolünü ele alacağını söyledi.

Krizin, geçen yıl ağustos ayından bu yana Etiyopya'nın en kalabalık ikinci bölgesi olan Amhara'da federal silahlı kuvvetler ile düzenli orduya entegre olmayı reddeden ve Fano olarak bilinen yerel milisler arasında devam eden çatışmayı daha da karmaşık hale getireceğinden korkuluyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha