Kuveyt Haber Ajansı, Ahmed Abdullah El-Ahmed El-Sabah başkanlığında ve 13 bakandan oluşan yeni hükümetin kurulması için Emirlik kararnamesi yayımlandığını bildirdi.

Yeni kabineye göre Fahd Yusuf Suud El-Sabah Başbakan Birinci Yardımcısı, Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı, Abdullah Ali Abdullah El-Yahya ise Dışişleri Bakanı oldu.

Kuveyt Emiri cuma günü televizyonda yaptığı konuşmada, Ulusal Meclis'in feshedilmesi ve anayasanın bazı maddelerinin dört yılı aşmayacak bir süre için askıya alınması emrini verdiğini ve bu süre zarfında demokratik sürecin tüm yönleriyle inceleneceğini söylemişti.

Bazı milletvekillerinin, bakanların ve veliaht prensin seçimine müdahalesini gerekçe gösteren El-Sabah, bu adımı ülkeyi kurtarmak ve yüksek çıkarlarını güvence altına almak için zor bir karar olarak nitelendirdi.

Kuveyt Emiri konuşmasında ayrıca yerleşik anayasal gerçeklere aykırı davranış ve eylemlere de atıfta bulunarak demokrasinin devleti yıkmak için istismar edilmesine izin vermeyeceğini çünkü Kuveyt halkının çıkarlarının korunması ve kollanması gereken bir emanet olduğunu açıkladı.

Kuveyt Emiri'nin anayasanın bazı maddelerini askıya alma yönündeki son duyurusu, ülkedeki siyasi yaşam tarihinde üçüncü kez gerçekleşiyor. 1976'da Şeyh Sabah Al-Salem Al-Sabah döneminde ve 1986'da Şeyh Cabir Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah döneminde benzer bir önlem alınmıştı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha