Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan 201 eserin toplu açılışı yapıldı.

İstanbul'da 33 eserin yer aldığı açılış töreni Kariye Camii'ndeki törenle gerçekleştirildi.

Kariye Camii'nde ilk öğle namazını kıldıktan sonra İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar, caminin açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Bugün için Türkiye Cumhuriyeti'nin bir İslam ülkesi olduğunu söyleyen Halil Demir, "Atalarımız 600 sene İslami kurallara göre dünyanın 3 kıtasında at koşturdu. Kariye Camisi de Fatih sultan Mehmet İstanbul'u aldıktan sonra Ayasofya gibi cami olarak hizmet vermişti. 1948 yılında müzeye çevrilmiş. Allah'a şükürler olsun bugün tekrar atalarımızın kılıçla kazanıp camiye çevirdiği mabedin açılmasına katkı sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere herkese teşekkür ederim." dedi.

Kariye Camii bölgesinde 25 yıldır esnaflık yapan Mehmet Peker, "Allah'a çok şükür Kariye, cami olarak tekrar açıldı. Burada ezanların yeniden okunması bizim için gurur kaynağı. İnşallah devamı gelir." diye konuştu.

Bölgede esnaflık yapan Mehmet Emin Ertaş, "Rabbime sonsuz şükürler olsun. 79 yıl aradan sonra Kariye Camimiz tekrar aslına uygun bir şekilde ihya edildi. Bu konuda emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Cenabı Allah'a sonsuz şükürler olsun ki, 79 yıl sonra milletçe bu coşkuyu tekrar yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Bir zamanlar camiyi müze olarak gezdiğini söyleyen Halil Kopuz, "Şimdi ibadete açılmış olarak içerisinde namaz kıldım. Tarihi eser olan bu camide namaz kılmayı Allah herkese nasip etsin." dedi.

Emekli polis olduğunu söyleyen Selahattin Koçman "1999 yılında bu civarlarda görev yaptım. Şimdi de buraya geldik. Kızım dedi ki, 'baba Kariye Camii'yi gezelim' dedi. Birlikte geldik camiyi ziyaret edip namaz kıldık. İçeride yer yoktu." diye konuştu.

Kariye'nin Atik Ali Paşa zamanında camiye çevrilen bir ibadethane olduğunu hatırlatan Ahmet Çiftçi, onarım sonrasında yeniden ibadet açılmasına vesile olanlara teşekkür etti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha