Deprem ve Ramazan ayı dolayısıyla kan stoklarında bir azalma yaşandığını dile getiren Adıyaman Kızılay Kan Bağış Merkezi görevlisi Dr. İlhami Özdemir, vatandaşları kan vermeye davet etti.

"Kan bağışı ve stoklarda ciddi bir azalma oldu"

Dr. Özdemir, kanın stokunun  insan hayatı için önemine değinerek, "Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Bu her yerde karşımız çıkıyor. Kan bağışı anlık değil, sürekli devam eden bir ihtiyaçtır. Herhangi bir acil kan ihtiyacı olduğunda stoklarda yeteri miktarda stoklarımızın olması gerekmektedir. Geçtiğimiz sene büyük bir afet yaşadık. Gerek bu yaşanan afet ve Ramazan ayı gerekse havaların sıcaklığı nedeniyle son günlerde kan bağışı ve stoklarda ciddi bir azalma oldu. Biz de bunun tedirginliğini yaşıyoruz. Ve bir an önce kan stoklarının eski hale gelmesi için  elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

"Her bir ünite kan bağışında üç kişiye hayat oluyoruz"

Bir ünite kanın birden fazla kişiye fayda sağladığına dikkat çeken Özdemir, "Kan ihtiyacı olan inanların kan ihtiyacını karşılamak için buradayız. Bunun yanı sıra kan bağışının bize faydası var. Hastalara yardımcı olmanın verdiği psikolojik rahatlığın yanı sıra kişinin kan oranları belli bir değerin üzerinde ise ve kanda yağ oranları da yüksekse kan bağışı yaptığımızda bunlar dengeleniyor.  Bu durum kan bağışçısının sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Yapılan araştırmalar düzenli kan bağışı yapan kişilerin yüzde doksan beş oranında kalp krizi ve felç riskine karşı korunduğunu, düzenli kan bağışçılarının bağışıklığının korunduğunu ve kolay kolay kanser gibi hastalılara yakalanmadığını göstermiştir. Bu da gösteriyor ki kan bağışının bizim sağlığımız açısından çok faydası var. Kan bağışı hayat kurtarır. Her bir ünite kan bağışında üç kişiye hayat oluyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha