Ailelerin sorunlarına çözüm üreterek yuvaların dağılmasına engel olmaya ve aile içi iletişimi geliştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Adıyaman Aile ve Dini Rehberlik Koordinatörü Aysun Doğan, gelişen teknolojinin beraberinde ailelerde kopmalara neden olduğunu belirtti.

"Güven, sevgi ve samimiyet ailede önemli"

Adıyaman Aile ve Dini Rehberlik koordinatörü Doğan, "Ailenin kurulması, korunması güçlendirilmesine yönelik faaliyetler yapıyoruz. Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, toplumumuza aileyle ilgili konular da Kur'an ve sünnet temelli, doğru ve sağlam bilgiyi ulaştırmak amacıyla kurulmuştur. Gerektiğinde diğer kurum ve kuruluşlarla da iş birliği yapıyoruz. Güven, sevgi ve samimiyetle toplumun her kesimine ulaşmaya çalışıyoruz. Eğitim ve projelerimiz, manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti veriyoruz. Aile ahlakı eğitimi, ilmi dersler, 4-6 yaş öğrencilerine velilerine yönelik seminerler, okulda veli seminerleri, ev, site seminerleri tarzında faaliyetlerimiz oluyor." dedi.

"Aileler, sorular sorarak problemlerinden kurtulmaya çalışır"

Aysun Doğan

Ailelerin bozulmaması ve toplumun ifsat olmaması için çalıştıklarına değinen Doğan, "Çeşitli çalışmalarla aileleri ayakta tutma gayretindeyiz. 'Baba Okulu, Köyde Ailem, Mum Dibini Işıtır' projelerimizle aile olmanın önemine dair çalışmalar yürütüyoruz. Manevi danışmanlık ve rehberlik boyutunda depremzede ailelere ziyaretler, modern çağda teknolojinin getirmiş olduğu aile problemlerini, gençlerle ve çocuklarla aile içindeki iletişimin sağlanması için ve bu problemlere çözüm üretmek amacıyla aile ve dini rehberlik yapıyoruz. Aliler, burada vaiz hocalarımız ve uzman arkadaşlarımıza sorular sorarak problemlerinden kurtulmaya çalışır." ifadelerini kullandı.

Sorunu olan ailelere çözüm bulmak için çalıştıklarını kaydeden Doğan, "Aile iletişimi konusunda problem yaşayan ailelerle görüşmeler yapıyoruz. Bu konuda aile içi iletişimi destekleyen eğitimlerimiz var. Ya da bire bir ailelerle görüşmelerimiz var. Bu tarz ailelerle görüştüğümüz zaman onlardan problemleri alıp o aileye yönelik çözümler üretmeye çalışıyoruz. Hem dini anlamda rehberlik yapıyoruz hem de ailenin korunması ve güçlenmesi için bir takım çözümler üretmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"Aile olmayı güçlü tutmak gerekir"

Aile olmanın çok önemli bir iş olduğuna vurgu yapan Doğan, "Televizyonlar, sosyal medya ve teknoloji beraberinde getirdiği içerikler ailelerin bazen ailenin ne kadar zor bir yapı olduğunu anlatır. Bunun aksine aile olmak birbiriyle hemhal olmak, hayatın zorlu yokuşunda beraber ilerlemek ya da zorlu şartlara beraber katlanabilmek demektir. Bu yüzden aile olmayı ne kadar güçlü tutarsak, aile olmayı ne kadar öğrenirsek bu bizim için iyi olacaktır." dedi.

"Öğrendiklerimizi uygulamaya çalışıyoruz"

Eda Fidan

Aile ve Dini Rehberlik Bürosunda eğitim aldığını dile getiren Eda Fidan, "Haftanın beş günü burada Peygamberlerin hayatıyla ilgili dersler görüyoruz. Öğrendiklerimizi kendi hayatımıza tatbik etmeye ve çocuklarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Aldığımız eğitimlerle ailemizde faydasını görüyoruz. Sahabe hanımlarının hayatlarını öğrendikçe kendi ailemizde eşlerimiz ve çocuklarımızla beraber yaşamaya çalışıyoruz. " dedi.

"Aileme nasıl davranmam gerektiğini öğrendim"

Dini bilgiler edinmek için katıldığı seminerlerden çok şey elde ettiğini dile getiren Güler Doğan, "Buraya gelmeye başladıktan sonra öğrendiğim dini bilgilerin yanı sıra hayatıma geçirdiğim çok şey oldu. Öğrendiğim dini bilgiler vesilesiyle aileme nasıl davranmam gerektiğini öğrendim. Çocuklarımı evlendirmeden önceki fikirlerimle evlendirdikten sonraki fikirlerim çok değişti. İnsanlar çocuklarını evlendirirken dünyevi istekler yerine çocuklarının ahiret hayatını düşünerek evlenmelerini sağlamalıdırlar. Allah korkusu ve namaz konusu sorulacağına evliliklerde iş sorulması çok yanlıştır. Buraya geldikten sonra çok şey öğrendik. Dünya hayatının geçici, ahiret hayatının kalıcı olduğunu biliyoruz elhamdülillah. Ben burada Kur'an-ı Kerim öğrendim, eşime ve çocuklarıma karşı sorumluluklarımın farkına vardım. Çocuklarımızla gelip Peygamberimizin hayatından bir şeyler öğrenmemiz gerektiğine inanıyorum." İfadelerini kullandı.

"Aile içi iletişimimiz koptu"

Gelişen teknolojinin yanlış kullanılmasından şikayet eden Doğan, "Telefonlar, tabletler hayatımıza girdiğinden beri aile içi iletişimimiz kopuktur. İnsanlar dini bilgileri birbirlerine söyleyeceğine , dizilerden konuşmaya başladı. Bunu istemiyoruz. Buralara geldiğinde hayatlarında çok şeyler değişecektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha