Hartum Valisi Ahmed Osman Hamza, mevcut güvenlik koşulları nedeniyle gece sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve tüm dükkanların, kafelerin veya diğer faaliyetlerin kapatıldığını duyurdu.

Karara göre tüm dükkanlar, kafeler veya diğer faaliyetler yerel saatle  22.00'den sabah 05.00'e kadar kapatılacak; kentteki araç ve yaya hareketliliğine de saat 23.00 ile 05.00 arasında izin verilmeyecek.

Sokağa çıkma yasağı ilan etme kararı "eyaletteki güvenlik ve mevcut koşullar ile vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması" gerekçelerine dayandırıldı. Acil durum emri Hartum şehrinin coğrafi sınırları içinde geçerli olduğu belirtildi.

Kararda ayrıca, düzenli kuvvetler ve savcılık yetkililerinin bu emri uygulamak ve denetlemek, ihlal ettiğinden şüphelenilen ulaşım araçlarına el koymak, kişilerin hareketini, faaliyetlerini, nesnelerin ve ulaşım araçlarının hareketini yasaklamak ve düzenlemek, şüpheli kişileri tutuklamak ve ihlal ettiğinden şüphelenilen yerleri aramak görevlerini yerine getireceği kaydedildi.

Kararname, yasakları ihlal edenler için altı aya kadar hapis veya para cezası ve tekrarı halinde cezanın iki katına çıkarılması cezalarını içeriyor.

Son zamanlarda Sudan'ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin başkenti Faşer, yaklaşık 800 bin  yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapan şehri kontrol etmek amacıyla ordu ile RSF arasında haftalardır süren çatışmalara sahne oluyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha