Üsküdar Harem Meydanı'nda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla gerçekleşen program ile İstanbul'dan 2024 yılının ilk hac kafilesi uğurlandı.

Yüzlerce hacı adayı ve ailelerin katıldığı programda konuşan Erbaş, "Ömrümüzde yaşadığımız en büyük heyecanlardan birisini şu an hep birlikte yaşıyoruz. Hacca gitmek, Kâbe’ye yüz sürmek, ranzaya yüz sürmek, orada secde etmek, tavaf yapmak, Safa ile Merve arasında say etmek hele ki Arafat’ta vakfeye durmak, orada günahlarımızdan af dilemek bir mümin için hayatının en önemli anlardan bir tanesidir. Aziz kardeşlerim işte sizler haç ibadeti yapmak için bugün yola çıkıyorsunuz. Biraz önce hocalarımızın ilahilerde dile getirdiği o heyecanları yaşamak için yola çıkıyorsunuz. Allah hayırlı ve mübarek eylesin." dedi.

Erbaş, "Peygamber Efendimiz, 'İslam beş şey üzerine bina edilmiştir' hadisi şerifinde yer alan hac ibadetidir. Bu beş şeyden birisi kelime-i şehadet getirmek, ikincisi namaz kılmak üçüncüsü oruç tutmak dördüncüsü hacca gitmek, beşincisi zekât vermektir. İşte hac ibadeti de İslam'ın temelleri üzerinde adeta yükseldiği 5 esastan birisidir. Hac ibadetini yerine getirmek İnşallah sizlere nasip olacaktır. Buradan yola çıktığınız andan itibaren kalbinizde ve gördüğünüzde Allah aşkına daha da artacaktır. Arafat'a bir an önce varayım, vakfeye durayım, tövbe istiğfar edeyim, ibadetlerinden daha çok lezzet alayım, işte bütün bunların niyetiyle bugün yola çıkıyorsunuz. Hocalarımız sizlere rehberlik edecekler. Gidip dönünceye kadar onlar Kâbe’nin ve haccın hikmetini size anlatacaklar. Müzakere edeceksiniz ve İnşallah döndükten sonra ömrünüzün sonuna kadar o heyecanla İslam’ı yaşamaya devam edeceksiniz." diye konuştu.

Peygamber Efendimizin 'Müslüman elinden ve dilinden diğer Müslümanların emin olduğu kimsedir' hadisine atıfta bulunan Erbaş, "İbadetler, bizim Müslümanlığımızı bu tanıma uygun hale getirmek için farz kılınmıştır. Bunun için namaz kılıyoruz, oruç tutuyoruz, zekât veriyoruz. Daha iyi bir Müslüman ve insan olalım diye bizler ibadet yapıyoruz. İşte bunun için hacca gidiyoruz. Hac ibadeti bizim Müslümanlığımızı daha kavi hale getirmek birbirinden emin olma durumunu daha güçlü hale getirmek için farz kılınmıştır. Tıpkı namazla ilgili Rabbimizin 'namaz insanın bütün kötülüklerden alıkoyar' şeklinde buyurduğu gibi hac da oruç da zekât da diğer bütün ibadetlerimiz hayır hasenatımız sadakamız hepsi bizim daha iyi insan yapmak için daha iyi Müslüman yapmak içindir. Rabbimiz biz insanı en güzel suretle yarattık diye buyuruyor. İşte biz namazlarımızla harçlarımızla zekatlarımızla oruçlarımızla hayır ve hasenatlarımızla Rabbimizin bizi yarattığı o güzelliği muhafaza etmeye çalışıyoruz. Neden hacca gidiyorsunuz hikmetine burada arayalım. Gençlerimize çocuklarımıza daha iyi örnek baba olmak için daha iyi örnek anne olmak için daha iyi büyükler olarak onlara rol model Müslüman olmak için ibadetlerimizi yapıyoruz Allah'ın rızasını kazanmak için bu ibadetleri yapıyoruz. Bir de nimetlere şükretmek için bu ibadetleri yapıyoruz. Onun için namaz kılıyoruz. İnşallah aç mekanına vardığınız zaman hicaz diyarlarına  girdiğiniz zaman peygamber efendimizi gördüğümüzde ve kalbimizde daha iyi anlamaya çalışalım peygamber efendimizin gençliğini nasıl geçirmiş o diyarlarda ve kendisine peygamberlik geldikten sonra ümmetinin ve tüm insanlara karanlıktan aydınlığa çıkarılması için nasıl çalışmış nasıl gayret etmiş Kur’an-ı Kerim'de rabbimizin ona gönderdiği şu ayeti kerimeyi bütün insanlığa tebliğ etmek için nasıl gayret etmiş ve çabalamış onun farkındalığı hiçbir an aklınızdan ya Muhammed kitabı sana insanları karanlıktan aydınlığa çıkarırsın diye indirdik işte o kitabın indirildiği yerlere gidiyorsunuz." şeklinde konuştu.

Program, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş'un yaptığı dua ile son buldu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha