Türkiye genelinde 500 binleri bulan ataması yapılmayan öğretmen adayı olduğunu ifade eden Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığında yaklaşık 80 bin civarında ücretli öğretmenlik istihdam edilen bir alan olduğuna dikkat çekti.

Öğretmen atamaları ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Coşkun, atama bekleyen öğretmen adaylarının biran önce atanmalarının yapılması gerektiğini vurguladı.

Coşkun, "Eğitim-Bir-Sen olarak amacımız bu mücadeleyi devam ettirmek, sorunları gün yüzüne çıkartıp gözden kaçmasını engellemek, çözüm için yol ve yöntem üretmek. Bu sorunlar çözülene kadar elimizden geleni yaparak çözüm için gayret göstermeye ve mücadele etmeye hep beraber devam edeceğiz. Özellikle kamu işvereni olarak çoğu sorunun çözümü imkânsız olarak değil, memnuniyet üretmek için fırsat ve imkânların çokluğu olarak görmelidir. Bu konuda mutlaka eğitimcilerin sorunları kökten çözülmelidir. Özellikle geleceğe yatırım yapmak, eğitime ve bilime yatırım yapmaktan geçiyor. Gelecekteki meyveler için tohumu şimdiden ekme vaktidir. Geleceğimiz ve gençlerimiz için daha iyi bir eğitim sistemi, eğitim çalışanlarımız için daha sistematik bir çalışma hayatı olması gerekir. Atama bekleyen öğretmen adaylarının mutlaka sesi duyulmalı ve bunların bir an önce atanması gerekir." dedi.

"En az 50 bin atamanın olması gerekir"

Öğretmen açığı sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Coşkun, "Şanlıurfa bazında örnek verecek olursak, Şanlıurfa'da 8 bin ile 10 bin arasında öğretmen açığımız mevcut. Biliyoruz ki eğitimin olmazsa olmazı öğretmendir. Öğretmen olmadan bu işler dönmez. Dolayısıyla mutlaka bu açığın kapatılması gerekir. Türkiye genelinde 500 binleri bulan ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlarımız var. Milli Eğitim Bakanlığında yaklaşık 80 bin civarında ücretli öğretmenlik şeklinde istihdam edilen bir alan var. Mutlaka bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekir ve bunun için hammadde dediğimiz mezun olmuş, KPSS sınavına girmiş, öğretmenlik yapmayı bekleyen yüz binlerce arkadaşımız var. Bütün gerekli sınavları geçmiş öğretmenlik yapmaya hazır olan öğretmen adayı arkadaşlarımızın bu hükümet döneminde atamaları henüz yapılmadı. Her yıl yapılan atamayı bir an önce, en azından imkânları ve şartları zorlayarak 110 bin civarı olan öğretmen ihtiyacımızın tüm şartları zorlayarak; bu gençlerin umutlarını, heveslerini ve beklentilerini kırmadan en az 50 bin atamanın olması gerekir." diye konuştu.

"Açığımızı kapatacak şekilde atama yapılması gerekir"

Hükümete çağrıda bulunan Coşkun, şunları kaydetti:

"Eğitime önem veriyorsak, eğitimin kalkınmasını ve kalitesini geleceğin Türkiye'sini eğitim oluşturuyor ise, mutlaka bu tür gençlerimizin atanması yapılması gerekir. Şanlıurfa gibi bir yerde dahi hali hazırda 10 bine yakın bir öğretmen açığı varsa, mutlaka bu sorunların çözülmesi ve bu konuda en etkin madde olan öğretmen açığımızın mutlaka kapatılması gerekir. Öğretmen istihdamıyla ilgili en son Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, kamuda emekli olan sayı kadar atama yapacağız demişti. Kesinlikle bunun doğru olmadığını buradan yüksek dille seslendiriyoruz. Palyatif yöntemlerle ihtiyacı gizleyen politikalarla bu işler yürümez. Gerçekten açığımız ne kadar ise, açığımızı kapatacak şekilde bir atamanın mutlaka yapılması gerekir." (İLKHA)

Kaynak: ilkha