Nuruosmaniye Camii bahçesinde düzenlenen programa; İstanbul il Müftü Yardımcısı Zekeriya Bülbül, Yazar Zahide Tuba Kor, Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan ve Gazzeli öğrenci Riym katıldı.

Müzehhibe Hacer Sönmez'in rehberliğinde gençler tarafından Gazzeli gençlerin sesi olmak için çizilen 40 eser sergilendi. Sergi sonrasında satışa sunulan eserlerden elde edilecek gelir Gazze'ye bağışlanacak.

Program kapsamında ayrıca, devlet tiyatro sanatçısı Sedat Savtak yönetiminde işgal sebebiyle Gazze'deki üniversitelerin mezuniyet verememesini konu alan "Diploma" isimli temsili tiyatro oyununu sahnelendi.

"Gazze'deki öğrenciler diploma alamadılar, şehadetname aldılar"

Zekeriya Bülbül

Gerçekleştirdikleri programla ilgili İLKHA muhabirine konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Zekeriya Bülbül, "Bugün İstanbul Diyanet Gençlik adına Nuruosmaniye Camii'nde, içerisinde 3 farklı aksiyonun olduğu güzel bir etkinliğe imza atıyoruz. Bu etkinliğin asıl amacı Gazze'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek. Gençlerimiz, sanat danışmanları Hacer Sönmez Hoca ile 2 aydır bu programla ilgili tablo hazırlıkları vardı. Filistin için açan 'İstanbul Laleleri' isimli tablo çalışmaları yaptılar. Bununla birlikte şu anda okulların mezuniyet sürecindeyiz ama Gazze'deki okullardan öğrenciler diploma alamadılar, şehadetname aldılar. Bu hazırlık Filistin'i yalnız bırakmamak amacını taşıyor. Tiyatro sanatçımız Sedat Savtak önderliğinde Gazze'de şehit olanlara ithafen bir tiyatro gösterimi yapılacak. Bunun yanında Yusuf Kaplan, Zahide Tuğba Kor ve Gazzeli bir öğrencimizin katılacağı panel olacak." dedi.

“Yaşananları istenildiği şekilde anlatmaya yetmeyecek ama karınca misali elimizden geldiğince bu davanın dünyaya duyurulması gayesiyle etkinliğe imza attık”

Zamansal olarak da Peygamber Efendimiz’in dualarını daha çok arttırdığı Zilhicce ayını seçtiklerini belirten Bülbül, "Biz de Zilhiccenin ilk gününde böyle bir program yaparak dualarımızı Mevla'mıza yönlendiriyoruz. Resim sergimiz belki bir gün sürecek ama o motifleri çocuklarımızın kalbine işlemek istiyoruz. Bu yapılanlar yaşananları istenildiği şekilde anlatmaya yetmeyecek ama karınca misali elimizden geldiğince bu davanın dünyaya duyurulması, çocuklarımızın gönüllerine bir su serpme gayesi ile böyle bir etkinliğe imza attık. Umarım hayırlara vesile olur." diye konuştu.

"Bu hazırlık Filistin'i yalnız bırakmamak amacını taşıyor."

Sedat Savtak

Tiyatro gösterimiyle ilgili konuşan tiyatro sanatçısı Sedat Savtak, "Filistinli gençler için İstanbul Diyanet Gençlik Merkezi ile birlikte düzenlediğimiz bu tiyatro, 'Diploma' isimlidir. Diplomalarını alamadıklarını gördükleri işkence, zulüm ve acıların iç ritimlerini vermeye çalıştık. Burada ney ve bendir üstatlarımız ile öğrenci arkadaşlarımız var. Biz gösterimize 'uçsuz, bucaksız gözyaşları' dedik. Hepimiz uçsuz, bucaksız gözyaşları içerisindeyiz. Bunu istedik ki Müftülüğümüzün aracılığı ile halkımıza duyurmak ve kırmızı kalemle altını çizmektir. Böylece süslemek değil, Dünyada ve Türkiye'de bunu anlatabilmektir. Öğrenci arkadaşlarımızın amatör olmalarına rağmen böyle bir çalışma yaptık. Onlarla ilerleyen süreçlerde daha büyük çalışmalar da yapacağız. Onun için de bir hazırlık niteliğindedir. Bu hazırlık Filistin'i yalnız bırakmamak amacını taşıyor." şeklinde konuştu.

"İnsanların Filistin'i desteklediğini gördüğümüzde hepimizin kalbine güneş"

Programdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Emir isimli öğrenci ise, "Gördüğümüz üzere burada çok güzel tablolar var ve çok uygun fiyata vatandaşlara satılıp ücreti Filistin'e bağışlanacaktır. 11. sınıf öğrencisi olarak Filistin halkına çok üzülüyorum. İşgal rejiminin yaptığı bu zulmü hiç uygun bulmuyorum. Filistin ve Gazze tüm İslam aleminin topraklarıdır. Hepimizin buraya sahip çıkması lazım. İşgal rejiminin yaptığını hepimiz lanetliyoruz. Bütün dünyanın gözü Filistin ve Gazze'dedir. Burada herkesin Filistin'i desteklediğini görünce hepimizin kalbine bir güneş doğuyor. Bu beni başta olmak üzere hepimizi çok mutlu ediyor. İşgal rejiminin küçük çocukları katletmesi kalbimizi yaralıyor. Bu tarz programlar ile Filistin'deki kardeşlerimizi destekliyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz." dedi.

"Bu acıyı bütün dünyaya hissettirmeyi düşünüyoruz"

Fatih Osman

Sahneleyecekleri tiyatro ile tüm dünyaya mesaj vermek istediklerini söyleyen Fatih Osman, "Değerli hocalarımızın katkısı ile yaklaşık bir haftadır burada eğitim alıyoruz. Burada çok yoğun duygular var. Bizim burada duygularımız, hislerimiz ve acılarımız hep birdir. Buradan tüm Dünya'ya mesaj göndermek istiyoruz. Ben burada bir mizansen görevini aldım. Çok yoğun duygular içerisindeyim. İnşallah bunu sahnede de yansıtacağız. Güzel bir tiyatro sergileyip bu duyguyu ve acıyı bütün dünyaya hissettirmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu bir savaş değil bir soykırımdır"

Hasret Karaboğa

Gazze'de ki arkadaşları adına dünyaya bir çağrı yapmak istediğini vurgulayan Hasret Karaboğa, "Bizler buradan mezun olurken kardeşlerimiz katlediliyorlar. Bizim amacımız bunu insanlığa haykırabilmektir ve bir farkındalık oluşturabilmektir. Bu bir savaş değil bir soykırımdır. Her şeyden önce insana insanlığını sorgulatan bir meseledir." şeklinde konuştu.

Akşam 18.00'e kadar devam edecek olan program kapsamında halka açık şekilde düzenlenecek olan panele; Gazeteci-Yazar Yusuf Kaplan, Zahide Tuğba Kor ve Gazzeli öğrenci Riym katılacak. (İLKHA)

Kaynak: ilkha