Son dönemlerde bazı işletmelerin ödemeleri kredi veya banka kartı ile almak yerine IBAN üzerinden talep etme yolunu izlediğine yönelik şikayetler arttı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu yöntem ile banka ve POS cihazı komisyonundan mükelleflerin kaçtığını, kazançların kayıt dışı hale getirdiği belirtildi.

Vergi müfettişlerinin şikayetler üzerine kart ile ödeme almak yerine IBAN'a havale isteyen işletmeleri takip altına aldığı ifade edildi.

İşletmelerin IBAN'a havale yolunu kullanarak fiş ve fatura düzenlemekten kaçındığı bildiriliyor.

Maliye'nin kayıt dışı ile mücadele kapsamında çalışmalarını hızlandırdığına dikkat çekilirken; alınan önlemler ile KDV, gelir ve kurumlar vergisinde kayıpların önüne geçilmesinin hedeflendiği aktarıldı.

Buna göre sürekli farklı kişilerden hesaplara para gönderilen banka hesabı sahiplerine ceza uygulanacağı kaydedildi.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın kazançları ile harcamaları arasında uyum olmayan kişilere yönelik analizlerini hızlandırdığı kaydedildi.

Esnaf olarak yeterince vergi ödemesi yaptıklarını, kayıt dışı kavramının kendileri için doğru olmadığını belirten esnaf IBAN yolu ile ödeme yapılmasının kendileri için avantaj sağladığını kaydetti.

1981 yılından beri esnaf ve vergi mükellefi olduğunu kaydeden Adil Yıldırım, kredi kartı ile yapılan ödemenin kendi hesaplarına geç düşmesinin dezavantaj sağladığını söyledi.

"Müşterimiz IBAN yolu ile ödeme yapınca daha kolay ve rahat oluyor." diyen Yıldırım, "Kredi kartına satış yaptığımız zaman bankanın kesintisi yüzde 4'e tekabül ediyor. Bankalar bu noktada bize ortak olmuş oluyor netice itibari ile. IBAN'a para yollama yolu ile bize ödeme yapıldığında kesinti olmuyor. Ayrıca bizlerde ödeme yapıyoruz. Şimdi IBAN hesabına ceza getiriliyor. İşyerimizi kapatıp bankada sıra mı bekleyeceğiz ödeme yapabilmek için. Şuan ceza uygulamasına geçilecek buda doğru değil. IBAN yolu ile ödeme yapılmasına vergi getirilmesi doğru değil. Zaten vergi mükellefiyiz ve 1981 yılından beri esnafım ben." şeklinde konuştu.

Yeterince vergi ödediklerini daha farklı vergilerle muhatap olmanın esnafı zor durumda bıraktığını hatırlatan İbrahim Tandır ise, "IBAN yolu ile bize ödeme yapılması daha kolay oluyordu. Pos cihazından da çekim yapıyoruz. Cihazımız bozuk bahanesi ile bütün ödemeyi IBAN'dan istemiyoruz. Mesela müşterimiz geliyor ve kredi kartı kullanmıyor. Bu müşteriyi kredi kartı yok diye geri çeviremem ki. Müşteri hesap kartından ödemesini yapmak istiyor bu bizim içinde çok rahat. Bu yolla ödeme aldığım için araştırma yapılacak ve müfettişlerin incelemesinden sonra ceza yiyecekmişiz. Şimdi nasıl bir yol izleyelim. Daha önce bizimle alakalı olmayan sebeplerden dolayı ceza ödedik. Yeterince vergi alınıyor zaten, karımızı kıstık ve giderler hat safhada. Dükkân kiraları, eleman giderleri gibi o kadar giderimiz var ki bu sıkıntılı süreçlerde devletin müdahale etmesi gerekirken bize göz açtırılmıyor, nefes almamıza izin verilmiyor. Yeni bir işyeri açan esnaf kısa bir sonra dibi görmeye başlıyor. Ne yapacağız bilmiyorum." diye konuştu.

Diğer bir esnaf Mahmut Karhan konu ile ilgili şunları söyledi:

"IBAN yolu ile ödeme yapılmasının bizim için kolaylığı vardı. Örneğin müşteri parayı yanında taşımıyor hesabında bulunduruyor. Ve yapılan ödemenin anında hesaplarımıza düşmesi bizim işimize yarıyordu. Kredi kartına çekim olduğunda ise 40 gün sonra hesabımıza düşüyor. IBAN yoluyla ödemeye hem vergi getirilmesi doğru değil ve hem de ceza kesilmesi bizleri zor duruma sokuyor."

Kuyumcu esnafı Mustafa Ulutaş, "Kredi kartı ve IBAN yoluyla ödeme yapılması arasında fark var. Günümüz şartlarında altın fiyatları yüksek olduğu için herkes üzerinde nakit para taşıyamıyor. Ya hesaptan ya da kredi kartı yoluyla ödeme yapmak istiyor müşteri. IBAN yoluyla ödemeye ise vergilendirme geliyor ama biz şirket hesabı ile çalıştığımız için bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Alışveriş yapan kişiye faturasını kesiyoruz ve sorun yaşamıyoruz." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha