Pazartesi günü Tunus'un başkentindeki Kartaca Başkanlık Sarayı'nda düzenlenen zirveye katılan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ve Libya Cumhurbaşkanı Muhammed El Menfi siyasi, güvenlik ve ekonomi gibi konularda anlaşmaya varıldığına dair bildiri yayımladı.

Tunus Dışişleri Bakanı Nebil Ammar tarafından bir basın toplantısında okunan sonuç bildirgesine göre üç ülkenin liderleri, özellikle değişimlerin ve bölgesel gelişmelerin ortaya çıkması ve birbirini izleyen uluslararası krizlerin artık hiçbir ülkeyi tek başına etkilememesi nedeniyle, bölgedeki güvenlik ve istikrarın temellerini güçlendirmek için pozisyonların birleştirilmesi, istişare ve koordinasyonun yoğunlaştırılması gerektiği konusunda mutabık kaldıkları açıklandı.

Açıklamada liderlerin "düzensiz göç ve organize suçun diğer tezahürlerinin risk ve sonuçlarına karşı ortak sınır güvenliğinin korunmasını koordine etmekle görevlendirilecek ortak görev güçleri oluşturma konusunda mutabık kaldıkları" belirtildi.

Liderler, Tunus, Cezayir ve Libya arasındaki istişare ve koordinasyonun sadece siyasi dosyalarla sınırlı kalmaması, halklarının istikrar, refah ve entegrasyona yönelik meşru isteklerini gerçekleştirmek için ekonomik ve sosyal kalkınma ile güvenliğin tüm alanlarını kapsaması gerektiğini vurguladılar.

Ekonomik alanda ise liderler Tunus, Libya ve Cezayir arasındaki elektrik bağlantısının hayata geçirilmesinin hızlandırılması, iş birliğinin geliştirilmesi ve mal akışını engelleyen güçlüklerin aşılması, bireylerin dolaşımına ilişkin prosedürlerin hızlandırılması ve üç ülke arasında serbest ticaret bölgelerinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Zirve bildirisine göre ayrıca tahıl ve deniz suyunun tuzdan arındırılması gibi öncelikli ekonomik sektörlerde büyük projelerin ve yatırımların oluşturulmasını sağlayacak mekanizmaları formüle etmek üzere ortak bir çalışma grubu oluşturulması konusunda mutabık kalındı.

Libya konusunda ise zirvenin sonuç bildirisinde Libya'nın birliği, toprak bütünlüğü ve istikrarının korunması amacıyla seçimlerin düzenlenmesine yönelik çabaların desteklenmesi gerektiği kaydedildi.

Üç lider, işgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik katliamlarını ve Filistin halkına karşı işlediği aleni günlük ihlaller ile savaş suçları ve soykırımı kınadı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha