Yıl içinde yaşanan ölümlerin büyük kısmının trafik kazaları nedeniyle meydana geldiğini belirten Bektaş bayramın, yasa dönüşmemesi için sürücülerin öfkelerine hakim olması gerektiğini kaydetti.

"Yola çıkmadan uykunuzu iyi alın"

Bayram tatili dolayısıyla uzun yola çıkacak sürücülerin araç ve lastik bakımlarını yapması gerektiğini dile getiren Bektaş, "Trafik kazalarından her yıl çok büyük can kayıpları yaşıyoruz. Huzurlu bir bayram yaşamak için lütfen yola çıkacak vatandaşlarımız tavsiyelerimize uysunlar. Sürücülerimizin yorgun ve uykusuz bir şekilde yola çıkmamaları gerekiyor. yola çıkacak olan arkadaşlarımızın özellikle bir gün öncesinden uykularını tam almış olmaları gerekiyor. yola çıkmadan önce araç bakımlarının da yapılması gerekiyor. soğutma sistemi, fren sistemi, ön düzen sistemi özellikle lastik bakımlarının çok iyi yapılması gerekiyor. Yola çıkacak sürücülerimizin araç lastiklerinin diş derinliğinin 16 milimin altında olması halinde fren yapmaları durumunda fren mesafesi uzayacaktır. Dolayısıyla bu da kazaya sebebiyet verecektir." dedi.

"Sık sık mola verin"

Uzun yola çıkan sürücülerin araçlarıyla birlikte kendilerini de dinlendirmesi gerektiğini vurgulayan Bektaş, "Yola çıkacak sürücülerimiz benzinli araç kullanıyorsa 250 kilometrede, dizel araç kullanıyorsa 350 kilometrede muhakkak direksiyon molası vermesi gerekiyor. Bu direksiyon molasında aracın ısınan sistemlerinde yağ aşırı derecede ısındığı için, bir de araçta yağ kaçağı varsa araçta yanmalara sebebiyet vermektedir. İstanbul otogarına giren iki otobüs arka arkaya yandı. Bunun sebebi aracın hiç soğutulmadan müşteri götürülüp getirilmesidir. Özellikle ara servis dediğimiz araçları kullanan şoförlerimizin de tam tecrübeli olup olmadığından endişeliyim. Onun için buna da dikkat çekmek istiyorum. Özellikle trafik kontrolü yapan arkadaşlarımızın bu konunun üzerinde hassasiyetle durmalarını istiyorum. uzun tecrübeleri olmayan şoförlerimizin yola çıkmamaları gerekir. Yola çıkacak araçların sigortalarının, ilk yardım çantalarının, arıza işaret levhalarının ve trafiklerinin yanlarında olmaları gerekmektedir. Uzun süre araç kullanan sürücüler uyku apsesi dediğimiz gözü açık şekilde uyuma durumu meydana gelebildiğinden buna dikkat etmeleri gerekiyor." ifadelerini kulandı.

"Molalarda yağlı yemek yemeyin"

Mola sırasında yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini belirten Bektaş, "Özel araçlarıyla ve aileleriyle birlikte yola çıkacak vatandaşlarımızın da sık sık direksiyon molası vermesi gerekiyor. Mola verdikleri zaman lokantalardan yağlı yemek yememeleri gerekiyor. Cips yememeleri ve uyku getiren kola içmemeleri gerekiyor. Otobüs şoförlerimizde bu duruma dikkat etmeleri, uyku getiren süt ve süt ürünlerini bu bayram arifesinde tüketmemelerini rica ediyorum." şeklinde konuştu.

"Yolda sabırlı olun"

Uzun yolun verdiği stres ve kızgınlıktan dolayı sabırsızlık gösterilmemesi gerektiğini dile getiren Bektaş, "Dokuz günlük bayram tatilinde yaklaşık 30 milyon insan yola çıkmış durumda. Bu da gideceğiniz mesafenin en az iki kat artması demektir. Bu da sürücülerin üzerinde stres ve yorgunluğa neden olmaktadır. Özellikle sürücülerimizin bu konuda sabırlı olmaları gerekiyor. Kızgınlık ve öfke halinin kontrol altına alınması gerekiyor. Trafikte adab-ı muaşeret kurallarına  uyalım. Dikkatli sürücü ailesini en kısa sürede değil en makul şekilde gideceği yere ulaştırandır." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha