İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinin başkenti Barcelona'da belediye ekipleri, Montjuïc Kalesi'ndeki "şehitlerin anısına" dikilen melek heykelini kaldırdı.

Franco döneminin kamusal alandaki son heykeli Catalan News'te yer alan habere göre, daha önce Santa Elena kale hisarında bulunan ve 1940 yılına tarihlenen heykel, kentin kamusal alanda kalan son Franco dönemi heykeliydi.

Barcelona Belediyesi ekipleri, kentin tarih müzesi MUHBA'da depolanacak olan 2 bin kilogram ağırlığındaki heykeli altında bronz bir sandık buldu. Askerlerin kanıyla ıslatılmış kum dolu bir sandık Diktatörlüğün ilk yıllarına ait makalelere dayanarak, sandığın içinde ölen Franco askerlerinin kanıyla ıslatılmış kum olduğu düşünülüyor.

Heykel son yıllarda okul çocuklarına General Francisco Franco'nun faşist diktatörlüğünü (1936-1975) öğretmek için kullanılıyordu.

İspanya'da 2007 yılında çıkarılan Tarihi Bellek yasası ile Franco'ya ait tüm izler siliniyor. Söz konusu yasa, Franco'ya ait ve kamuya açık devlet eliyle yaptırılan tüm heykellerin kaldırılmasını da içeriyor. Ülkedeki sosyalist partiler sosyalist İspanya'yı 1936-1975 yıllarında yöneten diktatör Franco'nun izlerini silmek için 16 ay boyunca mecliste yoğun çaba harcamıştı.

Kentin demokratik hafızadan sorumlu meclis üyesi Jordi Rabassa yaptığı açıklamada, "Tamamen ortadan kaldırmak istemiyoruz. Unutulmasını da istemiyoruz" notunu düştü.

Editör: E Haber 7/24