Toplantıya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Arif Bilgin ile araştırma üniversitelerinin rektörleri ve proje yürütücüleri katıldı.

YÖK Başkanı Erol Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada, Yükseköğretim Kurulunun 2021 yılında belirlediği yeni vizyonuyla devam eden Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programın 23 üniversiteyle başarıyla yürütüldüğünü belirtti.

Araştırma üniversiteleri arasında yaşanan tatlı rekabetin uluslararası üniversite derecelendirme kuruluşları tarafından her yıl yayınlanan dünya üniversite sıralamalarına, özellikle son iki yılda olumlu biçimde yansıdığını ifade eden Özvar, şöyle devam etti:

"12. Kalkınma Planında yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerimizden birisi de Dünya Akademik Başarı Sıralamalarında ilk 500’de yer alan üniversite sayımızı, 2028 yılında 10’a çıkarmaktır. Ben inanıyorum ki araştırma üniversitelerimizin tamamı, fiziksel altyapıları ve sahip oldukları akademik insan kaynağı ile önümüzdeki 5 yılda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahiptirler. Son yıllarda artan uluslararası öğrenci hareketliliğinde bu tür sıralamaların ve değerlendirmelerinin fevkalade önemli olduğunu görüyoruz."

ADEP çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 32 performans göstergesiyle yapılan değerlendirme sonuçlarına göre araştırma üniversitelere kaynak tahsis edildiğini ve üniversitelerin eşleştirildikleri bilim alanlardaki bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesinde bu kaynağı kullandıklarını belirten Özvar, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) Yönetmeliğinde 2022 yılında yaptıkları değişiklik sayesinde destek kapsamındaki projeler için ön ödeme limitlerinin on katına kadar artırılabildiğini kaydetti.

"Destek programı uygulamasına ısrarla devam edeceğiz"

YÖK Başkanı Erol Özvar

2024 yılında ADEP kapsamında üniversitelere 400 milyon TL ödenek tahsis edildiğini belirten Özvar, üniversitelerin kendi kaynaklarından aktaracakları rakamlarla birlikte toplam 327 projeye, 503,9 milyon TL bütçe aktarımı yapılacağını bildirdi.

Yükseköğretim Kurulu olarak kalite odaklı anlayışı temel misyon edindiklerini ve bu amaçla araştırma üniversitelerine yönelik destek programlarının uygulanmasına ısrarla devam edeceklerinin vurgulayan Özvar, "Tüm üniversitelerimizin araştırma kapasite ve kalitesinin artırılmaya ihtiyacı var. Son 5 yıllık veriler nitelikli yayın sayısında ciddi bir artış olduğunu gösteriyor. Ancak dünyadaki büyük bilim çevreleriyle mukayese edildiğinde hala ciddi mesafe kat etmemiz gerekiyor. 45-46 bin düzeyinde olan nitelikli yayın sayısını biraz daha artırmamız lazım. Bunu yapacak kurumların başında araştırma üniversitelerimiz gelmektedir." dedi.

"Yeni destekler konusunda görüşmelerimiz devam ediyor"

TÜBİTAK’la yaptıkları görüşmeler sonucunda, geçen yıl ilk defa TÜBİTAK Stajyer Araştırmacı Burs Programında (STAR), ADEP kapsamındaki projelere özel çağrıya çıkıldığını hatırlatan Özvar şunları söyledi:

"19 devlet araştırma üniversitemiz ADEP projelerinde çalıştırmak 144 lisans bursiyer başvurusu yapmıştı. 2023 yılı ADEP Projelerinde bu sayı 157’ye yükseldi. Araştırma üniversitelerimize yönelik yeni destekler konusunda TÜBİTAK’la görüşmelerimiz devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda bursiyer sayısını artıracağız. Araştırma üniversitelerimizin gerek insan kaynağı ve gerekse araştırma altyapıları bakımından desteklenmeleri konusunda başta Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımız olmak üzere ilgili kurumlarımızla iş birliğimizi sürdürüyoruz."

"Üniversitelerimizden milli politika ve hedeflerimize hizmet edecek çalışmalarını artırarak sürdürmesini bekliyoruz"

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel de konuşmasında ADEP ile araştırma üniversitelerine, yıllık performanslarını dikkate alarak bilimsel araştırma projeleri için kaynak tahsisi yaptıklarını belirterek, bu çerçevede, araştırma üniversitelerine 2022 yılında 100 milyon lira olarak tahsis ettikleri ödenek tutarını 2023'te 250 milyon liraya yükselttiklerini anlattı.

Şenel, şöyle devam etti:

"Bu yıl için bu rakam, 400 milyon lira olarak Bütçe Kanunu ile belirlenmiş oldu. Cumhurbaşkanımızın olurlarıyla üniversitelerimizin performansları ve uygulama sonuçlarını dikkate alarak ödenek tahsislerini yakın zamanda gerçekleştirmeyi ve ödeneği üniversitelerimize aktarmayı planlıyoruz. Ödenek artışlarıyla araştırma üniversitelerimizin Ar-Ge faaliyetleri ve nitelikli insan gücü yetiştirmesine yönelik imkânlarını genişletmesini, milli politika ve hedeflerimize hizmet edecek çalışmalarını artırarak sürdürmesini bekliyoruz."

Toplantıda Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan da üniversitelerin yayın sayıları, uluslararası sıralamalar ve araştırma projeleri ve aktarılan kaynaklara ilişkin sunum yaptı. Toplantıda üniversiteler ADEP kapsamında yürüttükleri araştırma ve projelere ilişkin bilgi verdi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha