Altın fiyatları, Ortadoğu'da artan gerilimin etkisiyle yüksek seyrini sürdürüyor. ONS altın 2 bin 376 dolar civarında seyrediyor.

Gram altın şu sıralarda 2 bin 479 lira seviyesinde bulunurken; çeyrek altın 4 bin 352 lira, Cumhuriyet altını da 17 bin 222 liradan satılıyor.

Altın fiyatlarının yükselişi nedeniyle vatandaşlar, kuyumculara akın ediyor. Altın piyasasında yaşanan hareketlilik, en çok kuyumcuların yüzünü güldürüyor.

Üsküdar'da bulunan Kuyumcular Çarşısı esnafı, İLKHA muhabirine altın piyasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Altın uzun vadede gayrimenkulden sonra her zaman en çok tavan yapan yatırım aracıdır"

Son günlerde altın piyasasında hareketli günler yaşandığını belirten kuyumcu esnafı Yetkin Atik, "Hareketliliğin nedenleri arasında bizim ekonomimizn de fonksiyonu var ama dünyadaki savaşlar, israil, İran bunların etkisi daha çok. Altını 11 madde etkiliyor, bunlardan bir tanesi de tabi bizim kendi ekonomimizdir. Altın uzun vadede gayrimenkulden sonra her zaman en çok tavan yapan yatırım aracıdır. Düğün sezonları eskisi kadar etkilemiyor ama yine de bizim ananelerimizde düğün çok önemlidir. Eskiden çeyrek altın takan şimdi bir gram altın götürüyor, gelinine 50 gramlık bir set alan şimdi 15 gramlık bir set takımı alıyor. Geleneklerimiz çok önemli olduğu için düğün sezonu bizim için biraz iyi oluyor." dedi.

"Piyasada altın yok, karaborsa gibi satılıyor; elinde olan yüksek satıyor"

Esnaflardan Hasan Kuraltürk, "Altın piyasası son dönemlerde bayağı hareketli. Türkiye'de arada bir bu şekilde hareketlilik oluyor. Seçim öncesi, seçim sonrası panik oluyor. Dünyada yaşanan savaşlar çok etkili oluyor. Altını seven bir toplum olduğumuz için hemen hücum etmeye başladık. Bizde hareketlilik bitmiyor. Şu anda piyasada altın yok, karaborsa gibi satılıyor; elinde olan yüksek satıyor. 25 yıldır buradayım, çok durağan döneme giriyor ondan sonra tekrar hareketlilik olur ama şu dönemde altının yükselişini yaptığını düşünüyorum. Çok yükseleceğini de zannetmiyorum, tabi ters birşey olmadıktan sonra." şeklinde konuştu.

"İran'ın israile saldırısı altını ONS bazında etkiledi"

35 yıldır kuyumculuk yaptığını belirten Muammer Çolak, "Altın piyasası son günlerde hareketli geçiyor. Vatandaşın altına karşı ilgisi var, bu durum yıllardır devam ediyor. Son günlerde altına karşı bir talep var. İran'ın israile saldırısı altını ONS bazında etkiledi; dünya çapında altında bir yükseliş oldu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha