Der Spiegel dergisinin haberine göre Almanya'da Rusya adına casusluk yaptıkları ve sabotaj hazırlığı yaptıkları şüphesiyle iki kişi gözaltına alındı.

Operasyon Bayreuth (Bavyera federal eyaleti) şehrinde gerçekleşti. Bavyeralı 39 yaşındaki Rus asıllı Alman vatandaşı Dieter S. ve 37 yaşındaki Rus asıllı Alman vatandaşı Alexander J. gözaltına alındı.

Polis, Dieter S.'nin Ekim 2023'ten bu yana Rusya istihbarat servisleriyle Almanya'daki sabotajlarla ilgili bilgi alışverişinde bulunduğuna inanıyor.

Der Spiegel, şüphelinin askeri altyapı, savunma tesisleri ve endüstriyel tesislerde kundakçılık ve patlama yapmayı kabul ettiğini iddia etti.

Dergi, şüphelilerin hedefinin askeri kargoların taşınmasında kullanılan ulaşım yolları olduğunu böylece Almanya'nın Ukrayna'ya verdiği desteği baltalamaya çalıştığını savundu.

Ayrıca Der Spiegel, Dieter S.'nin Almanya'daki ABD askeri tesislerini inceleyip fotoğrafladığı ve ilgili fotoğraf malzemelerini Rusya tarafına aktardığı iddiasına dikkat çekti.

Dergiye göre, izlenen askeri tesisler arasında Grafenwoehr'deki ABD askeri tesisleri de vardı. Söz konusu bölgede ise ABD'nin Ukrayna ordusuna özellikle Abrams tanklarının nasıl çalıştırılacağı konusunda eğitim verdiği büyük bir askeri eğitim alanı var.

Der Spiegel'in belirttiği gibi Dieter S.'nin 2014'ten 2016'ya kadar Donetsk Halk Cumhuriyeti tarafında savaştığı iddia ediliyor.

Yayın, şüphelinin yurtdışındaki bir terör örgütüne üye olmakla da suçlandığını, Alman savcılığının, devleti tehdit edecek bir şiddet eylemi hazırladığı şüphesiyle kendisi hakkında da soruşturma başlattığı belirtti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha