5’inci Bölge Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon ASKOM toplantısı Mardin'de düzenlendi

Toplantıya, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Siirt İl Sağlık Müdürleri, Kamu Hastaneleri Hizmetleri, Acil Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Hizmetleri Başkanları ile Başkan Yardımcıları, Bölge illerindeki Kamu ve Özel Hastaneler ile 112 İl Ambulans Servisi Başhekimleri ve ASKOM üyelerinden oluşan 100 dolayında yönetici katıldı.

Toplantıda; bölgenin ve illerin nitelikli yatak sayıları, acil hasta sevkleri, detaylı bir şekilde tartışılarak, en yüksek verimin alınması için gerekli planlamaların ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

Mardin’de düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, 5’inci Bölge ASKOM toplantısına ev sahipliği yaptıklarını, bölge illerin katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yavuz  yaptığı açıklamada, "5’inci Bölge 2024 yılı ilk ASKOM toplantısını kadim şehrimizde ev sahipliğini yapmanın gururunu yaşıyoruz. Her geçen gün sağlık altyapısı güçlenen daha güçlü bir Türkiye ve daha güçlü bir sağlık altyapısıyla bölgemiz de nasibini almaktadır. Mardin ve Diyarbakır şehir hastaneleri kuruluyor. Hastanelerimizdeki hastalarımızın müracaatları hiç azalmıyor bununla birlikte de sağlık çalışanlarının iş gücü azalmıyor. Bunu nasıl azaltabiliriz diye bugün burada bir arada sağlık yöneticileri ve sağlık ekip arkadaşlarımızla birlikte değerlendireceğiz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum." şeklinde ifade etti.

Toplantıya katılım sağlayanlar arasında olan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu da toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunarak, sağlık bölgesinde yataklı tedavi kurumlarında hizmet veren yoğun bakımların daha verimli ve etkin kullanımı açısından önem arz ettiğini vurguladı.

Pamukçu, yoğun bakım yatak doluluk oranları hakkında bilgi vererek, "Bakanlığımızca belirlenen mevzuatlar kapsamında belirli periyotlarla bölge sağlık yöneticileri olarak bir araya gelmemiz ve bu ASKOM bölge toplantılarımızı gerçekleştirmemiz, sağlık bölgemizdeki yataklı tedavi kurumlarımızda hizmet veren yoğun bakımların daha verimli ve etkin kullanımı açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda acil sağlık hizmetlerinin koordinasyonu, hasta sevk akışı, uygunsuz sevklerin tespit ve deneme süreçlerindeki karar ve iş birliği gerçekleştirmek amacıyla yapılan ASKOM toplantılarının yapılmasını önemsiyor ve alınan kararların uygulanmasının gerek ilimizde gerek hasta sevk edilen illerde sıkışıklıklarının önüne geçecektir. İlimizde hali hazırda hizmet veren toplam 5 bin 6 yatağın yüzde 30’u yoğun bakım yatağı olup yüksek doluluklar ile hizmet vermekteyiz. Bu dolulukları azaltmak adına kamu hastanelerinde hizmet vermek üzere 81 yoğun bakım yatağı için onay alınmış ve süreçleri devam etmektedir. Bunların dışında hastanelerimizde yoğun bakım süreçlerindeki seviyesinden dolayı efektif kullanılamayan 1. ve 2. Basamak 27 adet yoğun bakım yatağı için seviye yükseltme çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca yoğun bakım yataklarının daha etkin kullanımında önemli bir role sahip olan palyatif yatakların etkin kullanımı da önem arz etmektedir. İlimiz merkez hastanelerinde 46, ilçe hastanelerimizde 28 olmak üzere toplam 74 palyatif hasta yatağı ile hizmet vermekteyiz. Bu yatakların etkin kullanımı yoğun bakımlarda yer bulunması süreçlerini rahatlatmaktadır." şeklinde aktardı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha