Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Kınalıada korveti, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki limana demir attı. 

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, korvetin gelişin için düzenlenen karşılama törenine katıldı.

Törende konuşan Mahmud, Türkiye ile Somali arasında özellikle insani yardım, güvenlik, savunma ve ekonomik kalkınma alanlarındaki stratejik iş birliğine vurgu yaptı.

Türkiye'deki kardeşlerinin, daime Somali'ye destek verdiğini söyleyen Mahmud, Türkiye'nin Somali'nin toprak bütünlüğünün savunulması için bu önemli işbirliğine güvenebilecekleri dost ve kardeş bir ülke olduğunu belirtti.

Mahmud, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sunarak, bu anlaşmanın uygulanmasının Somali donanmasının yeniden dirilişini sağlayacağını, ülkenin gelecekte denizlerini bağımsız olarak savunmasına olanak sağlayacağını duyurdu.

Türkiye ile Somali arasındaki anlaşma her iki Meclis tarafından da onaylanmış ve süresi 10 yıl olarak belirlenmişti.

Türkiye ile Somali arasındaki bu denizcilik anlaşması, Somali ile Etiyopya arasında gerilimin arttığı bir dönemde, Addis Ababa ile Somali'den ayrıldığını iddia eden Somaliland yönetimi arasında imzalanan mutabakat zaptının ardından geldi.

Dünyada kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülkeden biri olan Türkiye, Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında üretilen dördüncü milli gemi olan Kınalıada F514'ü inşa etmişti.

Türkiye yetkilileri, geçtiğimiz günlerde anlaşma kapsamında Somali'de petrol sondajına başlayacağını açıklamıştı. Somali'nin petrol açısından zengin olduğu belirtiliyor ancak şu ana kadar herhangi bir sondaj çalışması yapılmadı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha