BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), son günlerde etkili olan yağışlardan 124 bin 150'den fazla kişinin etkilendiğini ve 5 bin100 kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

OCHA Jubaland, Hirshabelle ve Güney Batı eyaletlerin en çok etkilenen yerler olduğunu , şu ana kadar 7 çocuğun cesedine ulaşıldığını kaydetti.

OCHA açıklamasında, "Somali mevcut yağmurların olası olumsuz etkilerine hazırlanırken, insani müdahaleye yönelik finansman düşük kalıyor. Şiddetli yağmurlar ve seller yayılmaya başladıkça ortakların müdahaleyi artırmak için acil ek finansmana ihtiyacı var." denildi.

Açıklamada, ani su baskınlarının Jubaland eyaletinin bazı bölgelerini birbirine bağlayan yolları sular altında bıraktığı, yolların geçici olarak geçilmez hale geldiği kaydedildi.

OCHA'ya göre BM ortakları, etkilenmesi beklenen 770 bin kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için 22 sıcak nokta bölgesine gıda ve beslenme malzemeleri, kum torbaları, kolera kitleri ve barınak kitleri, su, sanitasyon ve hijyen dahil olmak üzere malzemeleri önceden konumlandırdı.

Somali Afet Yönetim Ajansı, Hirshabelle ve Jubaland eyaletlerinde sele eğilimli bölgelerde yaşayan toplulukları olası sellerin etkileri konusunda uyardı.

Ajans, Shabelle ve Juba nehirlerindeki artan su seviyelerinin birçok bölgede geçim kaynaklarını tehdit edebileceğini kaydetti.

BM'ye göre, 2023'ün sonlarında şiddetli Deyr yağmurları (Ekim-Aralık arası) yaklaşık 118 kişinin ölümüne ve 1,6 milyon kişinin evlerinden olmasına neden oldu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha